L’HUB acull una jornada de detecció de la hipercolestero-lèmia familiar

El dissabte 25 de febrer i el diumenge 26 de febrer, l’Hospital Universitari de Bellvitge va acollir una jornada de detecció de la hipercolesterolèmia familiar. Va ser organitzada per la Fundación Hipercolesterolemia Familiar (FHF), que presideix el Dr. Pedro Mata, de la Fundación Jiménez Díaz, conjuntament amb la Unitat Funcional de Risc Vascular del Servei de Medicina Interna de l’HUB, de la qual és responsable el Dr. Xavier Pintó.

Els objectius de la iniciativa van ser detectar casos d’hipercolesterolèmia familiar que no estiguessin prèviament diagnosticats, valorar el grau de control de l’excés de colesterol en els ja diagnosticats, i reclutar pacients per a l’estudi Prognostic factors of cardiovascular disease mortality and morbidity in a cohort of families with genetic diagnoses of familial hypercholesterolemia. Aquest estudi, finançat per l’FHF i el Centro Nacional de Investigación Cardiovascular (CNIC), inclou ja 3.270 casos de 25 hospitals, i l’HUB és el primer centre de Catalunya que s’hi ha incorporat.

Durant aquests dos dies, un equip de diversos professionals mèdics i infermers de l’HUB i l’FHF han examinat uns 120 parents de primer grau de pacients amb hipercolesterolèmia familiar tractats en el nostre centre. Han elaborat un informe clínic de cadascun d’ells, i els han efectuat analítiques que inclouen la determinació dels nivells de colesterol i altres dades bioquímiques i genètiques, en coordinació amb l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars, on es centralitzen les mostres de l’estudi.

L’excés de colesterol en la sang és un factor de risc principal de malaltia cardiovascular. Si no es detecta, pot pasar desapercebut fins a l’aparició de les complicacions isquèmiques, en particular l’infart de miocardi, l’angina de pit o l’accident vascular cerebral. Detectar i tractar a temps l’excés de colesterol pot evitar l’aparició d’aquestes complicacions. En el cas de la hipercolesterolèmia familiar, el trastorn és heretat i la meitat dels parents d’una mateixa familia pateixen el trastorn ja des del naixement, cosa que fa que les persones afectades tinguin, a la llarga, un risc encara més alt de malaltia cardiovascular, i que necessitin un tractament més enèrgic.

Hi ha un alt percentatge de pacients amb hipercolesterolèmia familiar que encara no han estat diagnosticats o controlats adequadament. Aquestes jornades de detecció van específicament adreçades a detectar aquests casos i a millorar la prevenció de les malalties cardiovasculars en les families afectades.

Març 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email