L’Hospital Universitari de Bellvitge ha acollit, els dies 18 i 19 d’octubre, el IV Simposi de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) sobre Bioenginyeria i Nanomedicina. En aquesta edició, s’ha inclòs també un taller sobre nanomedicina per a un envelliment saludable, coorganitzat pel Campus de la Salut de la Universitat de Barcelona (HUBc) i Biopol’H.

L’HUB acull el IV Simposi de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) sobre Bioenginyeria i Nanotecnologia

Van intervenir en l’acte d’inauguració el rector de la UB, Dídac Ramírez; el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà; la vicerectora de Recerca de la UPC, Ana Isabel Pérez Neira; la directora general de Biocat, Montserrat Vendrell, i el director de l’IBEC, Josep A. Planell.

Com en edicions anteriors, el simposi de l’IBEC ha reunit experts d’alt perfil internacional en un fòrum obert al debat interdisciplinari i en xarxa que comprèn sis camps d’especialització: biotecnologia cel·lular; nanobiotecnologia; biomecànica i biofísica cel·lular; biomaterials, implants i enginyeria de teixits; senyals i instrumentació mèdica, i robòtica i imatges biomèdiques.

Aquesta edició ha estat enfocada especialment a la convergència de les nanobiociències i les tecnologies de la informació com a clau per a una assistència sanitària sostenible per a una població que envelleix ràpidament.

En aquest sentit, actualment s’estan desenvolupant dispositius que poden contribuir a mantenir la independència de la persona gran, com ara la tecnologia lab-on-a-chip, que ens apropa cada vegada més cap a la realitat de la supervisió de les malalties cròniques des de casa. La nanotecnologia, per la seva banda, pot permetre, a partir de sistemes d’imatges, el diagnòstic precoç de malalties neurodegeneratives. Així mateix, els avenços en medicina regenerativa ofereixen noves possibilitats per a les persones amb malalties degeneratives de les articulacions o amb problemes cardiovasculars, mentre que la robòtica ofereix solucions intel·ligents per ajudar en les tasques diàries.

L’IBEC és una institució de recerca de primer nivell internacional, impulsada per la UB i la UPC, que està vinculada al campus de Bellvitge amb convenis de col·laboració amb el Biopol’H i l’IDIBELL. Actualment, hi ha tres grups de recerca de l’IBEC treballant a l’espai Biopol’H, dos d’ells en col·laboració amb l’IDIBELL.

Octubre 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email