Els experts internacionals presenten diversos dispositius innovadors

Alguns dels millors especialistes del món en assistència circulatòria mecànica s’han reunit els dies 28 i 29 de febrer a l’Hospital Universitari de Bellvitge per participar en el II Curs Internacional d’Assistència Circulatòria Mecànica en el Tractament de la Insuficiència Cardíaca Aguda i Crònica Avançada.
L’Hospital Universitari de Bellvitge, organitzador de la trobada, ha estat pioner a Espanya en assistència circulatòria mecànica. El 5 de juny passat va implantar a una pacient de 43 anys una turbina axial anomenada INCOR, que substituïa el funcionament del ventricle esquerre del cor.

Aquest dispositiu permetia per primera vegada realitzar un suport de la funció cardíaca sense límit temporal. El dispositiu va ser retirat el 15 d’octubre després que aconseguís recuperar la funció del cor de la pacient.

El dia 28, els millors experts espanyols van presentar l’experiència dels seus serveis i van discutir les necessitats del país. L’endemà, dia 29, els experts internacionals van presentar dispositius tan innovadors com ara el cor artificial pneumàtic, que recull alguns dels principis del primer cor artificial dissenyat, o bé el cor artificial elèctric que ja s’ha implantat a alguns pacients als Estats Units.

També van presentar altres tipus de dispositius mecànics, tant de durada curta o intermèdia (com a pont a l’espera d’un trasplantament, etc.) com de llarga durada, entre ells les bombes axials per substituir el ventricle esquerre, que estan demostrant la seva efectivitat a llarg termini.

Hi van participar representants dels centres amb més experiència del món, com ara del Herzzentrum de Nord-Rhein Westfalia, a Bad Oeynhausen (Alemanya), amb més de 1.100 implantaments realitzats, el Deustche Herzzentrum de Berlín, amb un nombre semblant d’intervencions, i de l’Hôpital La Pitié-Salpêtrière de París, entre d’altres.

Va comptar, a més, amb el coordinador del Grup del Cor de la Societat Europea d’Òrgans Artificials, Juan F. del Cañizo, que va explicar l’estat actual i futur de la investigació en assistència mecànica circulatòria, amb José Alfonso Cortés, subdirector general de Cartera de Serveis i Noves Tecnologies del Ministeri de Sanitat i Consum, el Dr. J.F. Delgado, president de la Secció d’Insuficiència Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia, i els Drs. E. Saura i E. Pérez de la Sota, president de la Sociedad Española de Cirugía Cardiovascular i coordinador del seu Grup d’Assistència Circulatòria Mecànica, respectivament, entre una trentena de ponents espanyols i estrangers.

Es van inscriure per assistir a la reunió més de 250 especialistes –principalment cirugians cardíacs, cardiòlegs, anestesistes i intensivistes– procedents de tots els punts de l’Estat espanyol i també d’altres països del nostre entorn.

El fet que el cor sigui una bomba i no un laboratori com el fetge o el ronyó ha permès que la seva substitució total o parcial per un aparell mecànic sigui ja avui dia un fet. Actualment es disposa d’un ampli espectre d’aparells, que van des dels d’aplicació percutània i temporal –utilitzables en el quiròfan, sala d’hemodinàmia i unitat coronària i intensius–, fins a dispositius interns i permanents. Alguns d’ells estan implantats des de fa més de 7 anys en pacients que desenvolupen una vida pràcticament normal.

Tot i que aquest tipus d’assistència mecànica s’ha orientat fins ara principalment a situacions de fallida del cor en espera de trasplantament, el perfeccionament i l’ampliació d’aquest conjunt de tècniques i el seu bon pronòstic, units a l’alta prevalença de la insuficiència cardíaca i a la limitació de la disponibilitat d’òrgans, fan que comenci a ser vist ja com una veritable opció alternativa al trasplantament en molt poc temps.

Hospital Bellvitge :: eHUB :: Assistència Circulatòria Mecànica en el Tractament de la Insuficiència Cardíaca Aguda i Crònica Avançada

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email