L’Hospital Universitari de Bellvitge i el Centre Mèdic Teknon han aplicat, per primera vegada a Espanya i segona a Europa, un nou sistema de pròtesi d’endoscòpia intervencionista que inclou la creació de comunicacions transluminals dins de l’aparell digestiu. Aquest sistema, a més d’aportar una pròtesi en forma de diàbolo (més ampla pels costats que pel mig) més fàcil de col·locar i més estable que les anteriors, té com a principal novetat conceptual el fet que l’endoscopista pot obrir connexions interiors que fins ara només es podien crear amb cirurgia.

L’Hospital Universitari de Bellvitge, pioner a Espanya en un nou procediment d’endoscòpia intervencionista

El sistema, anomenat AXIOS Stent and Delivery System, ha estat desenvolupat per l’endoscopista intervencionista Kenneth Binmoeller, del California Pacific Medical Center, i per l’empresa de material mèdic Xlumena. A més dels Estats Units, també s’ha utilitzat ja al Japó i Holanda. Les intervencions a l’Hospital Universitari de Bellvitge i al Centre Mèdic Teknon les va realitzar el Dr. Joan B. Gornals el passat 27 de maig, per tal de tractar sengles pseudoquists pancreàtics d’11 cm i 12 cm, respectivament. Els pacients van rebre l’alta mèdica a les 24 hores de la intervenció.

El pseudoquist pancreàtic és una patologia poc freqüent consistent en una bossa de líquid a l’abdomen. Des de fa uns anys, l’endoscòpia intervencionista és ja una alternativa a la cirurgia oberta per tractar aquesta patologia. Amb aquest nou procediment, a més, l’endoscòpia és encara més ràpida i còmoda tant per a l’equip mèdic com per al pacient, i s’eviten les reintervencions que es necessiten amb altres procediments per fixar la pròtesi en l’espai drenat. Arran dels bons resultats inicials, s’espera que el seu ús s’estengui ràpidament i que se li donin altres aplicacions, com ara el tractament de determinats casos de càlculs a la vesícula biliar o d’obstruccions intestinals.

Per totes les perspectives que obre, l’aparició d’aquesta nova tècnica és un pas important en el continu desenvolupament experimentat en els darrers anys per l’endoscòpia intervencionista i per la cirurgia per orificis naturals (NOTES) com a opcions menys invasives alternatives a la cirurgia oberta convencional.

Juny 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email