Investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge participen en dos dels projectes de recerca sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides que han rebut finançament, aquest mes de novembre, per part de La Marató de TV3.

El projecte Intervencions neurofisiològiques no invasives precoces en les lesions agudes cerebrals i de medul·la espinal, finançat per La Marató amb 398.836 €, és un projecte multicèntric dirigit conjuntament pel Dr. Jordi Montero, de l’Hospital Universitari de Bellvitge; el Dr. Josep Valls, de l’Hospital Clínic de Barcelona, i la Dra. Hatice Kumru Cam, de l’Institut Guttman.

L’Hospital Universitari de Bellvitge participa en dos dels projectes de recerca sobre lesions cerebrals finançats per La Marató de TV3 de 2010

L’estudi consistirà en l’assaig d’una sèrie d’intervencions terapèutiques molt innovadores en pacients neurocrítics afectats per lesions cerebrals adquirides greus.

Per una banda, s’estudiaran, des del punt de vista neurofisiològic, seqüeles d’aquest tipus de lesió, com ara l’espasticitat, per tal d’obtenir dades que ajudin a predir-les i a prevenir-les.

Per altra banda, s’efectuaran intervencions terapèutiques amb tècniques d’estimulació cerebral, per tal de buscar millores en el pronòstic de la lesió. Concretament, s’estudiarà la utilitat de l’estimulació magnètica transcranial i dels corrents elèctrics continus, tècniques que ja estan donant resultats amb altres patologies neurològiques i psiquiàtriques, però que són molt innovadores, a nivell mundial, en aquest àmbit.

El reclutament dels primers pacients i les intervencions terapèutiques es portaran a terme a l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari de Bellvitge, mentre que, des de l’Institut Guttman, es coordinarà el seguiment de l’evolució dels pacients.

Per part del nostre centre, hi participaran la Unitat de Neurofisiologia, el Servei de Neurologia, el Servei de Neurocirurgia i el Servei de Medicina Intensiva. Per a l’HUB, la participació en aquest projecte de recerca avançada és una gran oportunitat per acumular experiència i també per adquirir nous materials que poden tenir usos i aplicacions en altres projectes de futur.

Per altra banda, el projecte Deteriorament cognitiu induït per quimioteràpia i radioteràpia. Avaluació del seu impacte i identificació dels marcadors de risc clínics, neurofisiològics i de neuroimatge funcional, que ha rebut un finançament de La Marató de 199.396 €, està encapçalat pel Dr. Antoni Rodríguez Fornells, de la UB-IDIBELL, i, per part del nostre Hospital, hi participen investigadors de la Unitat Funcional de Neurooncologia, que coordina el Dr. Jordi Bruna.

Aquest estudi se centra en el deteriorament cognitiu que pot produir el tractament amb radioteràpia holocranial profilàctica que s’aplica per evitar l’aparició de metàstasis cerebrals després d’una neoplàsia de pulmó.

Concretament, s’estudia la utilitat que tindria un monitoratge de la funció cognitiva mitjançant tècniques neuropsicològiques, neurofisiològiques i de ressonància magnètica funcional-estructural (neuroimatge), així com l’avaluació de factors de risc clínics, biològics i genètics en la detecció de pacients amb risc de desenvolupar aquest deteriorament. També explora el valor de la rehabilitació física per prevenir aquest deteriorament cognitiu.

A part dels dos esmentats, hi ha hagut tres altres projectes de l’IDIBELL sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides que han rebut finançament de La Marató:

  • Alteracions de la metilació de l’ADN a nivell genòmic durant la diferenciació neural de cèl·lules mare adultes: implicacions en medicina regenerativa, encapçalat per María Berdasco, de l’IDIBELL, i Consolación Melguizo, del Centro de Investigación Biomédica de Granada.
  • Regeneració de circuits neuronals mitjançant marcapassos optogenètics, encapçalat per Artur Llobet, de l’IDIBELL, i Pau Gorostiza, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
  • Protecció enfront de l’infart cerebral induït per dany neuronal provocat per la inhibició de l’autofàgia. Paper de Bmf i Noxa, encapalat per Cristina Muñoz Pinedo, de l’IDIBELL, i Jochen Prehn, del Neuroscience Research Center, d’Irlanda.

Decembre 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email