L’Hospital Universitari de Bellvitge lidera la donació d’òrgans per a trasplantaments a Catalunya

La xifra de donants de l’hospital es situa 10 punts per sobre de la mitja catalana

L’Hospital Universitari de Bellvitge lidera la donació d’òrgans per a trasplantaments a Catalunya

  • L’any passat, es van realitzar 116 trasplantaments de ronyó, 61 de fetge i 18 de cor en adults.
  • Aquestes xifres representen taxes de trasplantament per milió de població (pmp) molt superiors a les de Catalunya i Espanya.
  • L’hospital potencia el trasplantament de donant viu, l’optimització del donant d’edat avançada (més de 80 anys), els avenços tecnològics i la implicació dels professionals.

Barcelona, 25 de febrer de 2013 – L’any 2012, l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha estat, per tercer any consecutiu, l’hospital de Catalunya amb el nombre més alt de donants per a trasplantaments, fent que les taxes se situïn al voltant dels 40 donants pmp. Una xifra que es troba 10 punts per sobre de la mitjana de Catalunya i 5 punts per sobre de l’espanyola, i que compleix l’objectiu del Plan Donación Cuarenta de l’Organización Nacional de Trasplantes.

“En nombres absoluts, l’any 2012 l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat 116 trasplantaments de ronyó, 61 de fetge i 18 de cor, en adults. Dades que representen unes taxes de 77 trasplantaments renals pmp (23 punts per sobre de la mitjana espanyola) i  27 trasplantaments de fetge pmp (5 punts per sobre de la mitjana espanyola)”, explica el Dr. Gil Vernet, director de Trasplantaments de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Per assolir aquests resultats, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet un esforç per continuar potenciant la donació i per millorar les tècniques i la preparació dels professionals, sempre partint de la base d’una molt generosa resposta per part de la població. “L’Hospital ha continuat treballant per obtenir avenços en el trasplantament de ronyó de donant viu, amb un total de 22 intervencions d’aquest tipus l’any passat. També, ha estat clau la capacitat d’aconseguir donants vàlids d’edats cada vegada més avançades i, especialment, l’optimització del donant d’edat avançada hepàtic, que permet que, en el nostre centre, es trasplantin fetges de donants de més de 80 anys amb excel·lents resultats”, afegeix el Dr. Gil Vernet.

Altres avenços que han contribuït a aquests bons resultats són la consolidació de la tècnica de preservació pulsativa dels ronyons, la implementació rutinària de l’espectro­fotometria de masses, i el tractament integral de la insuficiència cardíaca. Així mateix, s’ha continuat treballant en la implicació de tots els professionals de l’hospital i de la resta de la seva àrea d’influència en la detecció i maneig de donants potencials, i també han continuat els esforços per reduir les negatives familiars, que actualment estan situades al 14 %, per sota de la mitjana de Catalunya.

L’elevada taxa de donacions aconseguida és un dels factors que han possibilitat que l’Hospital Universitari de Bellvitge hagi tingut, un any més, una activitat transplantadora molt destacada. En aquest sentit, el proper dimecres 27 de febrer, se celebra el Dia Nacional del Trasplantament, una iniciativa de la Federación Nacional de Enfermos y Trasplantados Hepáticos (FNEH) per agrair la generositat dels donants i els seus familiars i també la tasca abnegada de tots els professionals que es dediquen a aquesta activitat.

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB)

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) pertany a l’Institut Català de la Salut (ICS) i és un dels 5 grans hospitals universitaris de Catalunya, registrant 30.700 altes anuals, de les quals el 34,9% són d’alta complexitat. És l’hospital de referència terciària per a tot l’eix Sud de Catalunya fins a les Terres de l’Ebre, dada que representa cobertura assistencial de més de 2 milions d’habitants. Ha estat TOP 20 en el rànquing dels millors hospitals de l’Estat de forma consecutiva en els últims tres anys.

Febrer 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email