El 2016, l'HUB va realitzar 133 trasplantaments de ronyó, xifra rècord per al centre

El mes de juny de 2017 l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat el seu trasplantament renal número 3.000, una xifra rodona que consolida l’excel·lent trajectòria del centre en aquest camp. El primer trasplantament de ronyó es va fer l’any 1978 i des de llavors l’Hospital ha mantingut una intensa activitat trasplantadora que l’ha convertit en centre de referència a Catalunya i Espanya. Només hi ha tres hospitals més en tot l’Estat que hagin superat la barrera dels 3.000 trasplantaments renals. Aquest procediment constitueix el millor tractament pels pacients amb insuficiència renal crònica avançada, ja que ofereix la major supervivència amb una millor qualitat de vida i a menor cost.

El programa de trasplantament renal de l’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels més importants d’Espanya i els registres d’activitat no han parat de créixer en els darrers anys. El 2016, el centre va realitzar 133 trasplantaments de ronyó, xifra rècord que representa un increment del 15,6% en comparació amb el nombre de l’any anterior (115). El primer semestre de 2017 ja s’han fet 95 procediments d’aquest tipus.

“L’increment significatiu de l’activitat de trasplantament es dona principalment a partir de 2011”, explica el Dr. Josep Maria Cruzado, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. El trasplantament d’òrgans procedents de donants amb edat avançada, hipertensió i diabetis (gràcies a la generositat de la població catalana, líder mundial en el trasplantament d’òrgans), i l’increment del trasplantament renal de donant viu en un primer moment, juntament amb la recent expansió de la donació en asistòlia controlada, ha fet possible l’augment del nombre de trasplantaments renals.

Actualment, a l’Hospital Universitari de Bellvitge, es realitzen totes les modalitats de trasplantament renal: trasplantament renal de donant cadàver amb criteris estàndard i amb criteris expandits, trasplantament renal de donant amb asistòlia i trasplantament renal de donant viu, creuat i ABO incompatible.

Dels 133 trasplantaments de ronyó realitzats el 2016, 108 van ser trasplantaments provinents de donant cadàver (31 amb asistòlia i 2 amb síndrome hepatorrenal) i 23 de donant viu (4 amb ABO incompatible). Aquest gran volum d’activitat situa el centre en el segon lloc del rànquing català, per darrere de l’Hospital Clínic de Barcelona (159), segons dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments.

Per al doctor Cruzado, haver superat la barrera dels 3.000 trasplantaments renals, és una excel·lent notícia que confirma el compromís de la institució amb la salut i la millora de la qualitat de vida dels seus pacients, sense oblidar que aquest tractament no seria possible sense la generositat de les famílies dels donants. “Abans era un tractament molt restrictiu, però en base a l’experiència i el coneixement adquirit, ara se’n poden beneficiar més malalts, fins i tot aquells d’edat avançada o que tenen certes comorbiditats”, explica. Des de 1978 fins a l’actualitat, els avenços mèdics en la preservació i aprofitament dels òrgans, en la cirurgia i en el maneig del pacient trasplantat han estat determinants per incrementar tant el nombre de receptors com el de donants.

Més enllà de l’activitat assistencial, la Unitat de Trasplantament Renal de l’Hospital Universitari de Bellvitge també és capdavantera a nivell nacional i internacional en activitat investigadora. Les línies de recerca principals són l’estudi de biomarcadors i medicina personalitzada en trasplantament i l’estudi de mecanismes de regeneració renal i la seva relació amb la recuperació de la funció del ronyó.

26 de juliol de 2017

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email