“La fibrosi pulmonar idiopàtica és la malaltia pulmonar intersticial més freqüent i letal i els pacients encara fan un llarg viatge d’incerteses que dura entre 6 mesos i dos anys, des de l’inici dels símptomes fins que es diagnostiquen i tracten”. Aquesta és la realitat de la FPI segons ha explicat la Dra. Maria Molina, responsable de la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar de l’Hospital Universitari de Bellvitge en el decurs del #RetoMaratónFPI, organitzat amb motiu de la Setmana Internacional de la FPI.

La Unitat Funcional d'Interstici Pulmonar de l'Hospital de Bellvitge és un referent a tot l'estat

Amb l’objectiu de promoure el coneixement de la malaltia entre la població, l’hospital de Bellvitge i altres tres centres han instal•lat una rèplica a escala de l’arribada d’una cursa amb un marcador que ha anat sumant els passos de totes les persones que el travessaven fins arribar als pocs mes de 42.000 metres que conformen una marató.

Més de 400 persones han participat a l’hospital de Bellvitge en la iniciativa #RetoMaratonFPI, que ha assolit el seu objectiu abans de l’hora prevista per a la seva finalització. L’activitat ha estat impulsada per l’AFEFPI (Asociación de Pacientes y Familiares con Fibrosis Pulmonar Idiopática), la Plataforma Malalties Minoritàries y Roche Farma.

Des de l’any 2012, la Unitat Funcional d’Interstici Pulmonar (UFIP) treballa en coordinació amb els equips de primària de l’àrea metropolitana sud en un circuit de diagnòstic ràpid per MPID, amb resultats preliminars prometedors. La FPI presenta una simptomatologia inespecífica (tos, cansament i dificultat per respirar) que sovint es pot confondre amb d’altres patologies respiratòries més comuns, como ara l’asma o l’EPOC. Com a conseqüència, el diagnòstic arriba en molts casos quan la malaltia està molt avançada. Per tal d’evitar aquesta situació, “resulta essencial fomentar la formació sobre malalties respiratòries entre els professionals d’Atenció Primària perquè puguin detectar els seus símptomes”, subratlla la Dra. Molina.

D’altra banda, recentment han aparegut dos nous tractaments que alenteixen la progressió de la malaltia quan s’inicien en fase lleu-moderada, segons destaca la Dra. Molina.

A més de les millores en el temps fins al diagnòstic, la Dra. Molina considera que la FPI presenta altres prioritats com ara el diagnòstic de seguretat, que requereix d’un equip multidisciplinar d’expertesa clínica; l’optimització en el maneig integral terapèutic (amb necessitat d’incrementar l’activitat d’infermeres de programa o especialitzades), i l’impuls de la recerca de noves aproximacions terapèutiques que permetin definitivament parar la progressió de la malaltia.

La UFIP de l’Hospital de Bellvitge ha estat acreditat com a “Unidad de Alta Complejidad y Excelencia para EPID” per comptar amb un equip multidisciplinar expert que avalua anualment més de 1200 casos amb MPID, a més de participar en set assajos clínics amb noves combinacions anti-fibròtiques; potenciar el recolzament d’infermeria experta en MPID, la formació clínica y educacional en aquestes malalties i la recerca centrada en les noves teràpies de precisió en funció del sub-tipus o variant clínica de la malaltia.

20 de setembre

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email