Durant l’últim any ha realitzat 132 d’aquests procediments, que permeten prevenir dèficits neurològics derivats de la cirurgia

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha portat a terme durant aquest últim any 132 monitoratges neurofisiològis intraoperatoris, un procediment que permet prevenir dèficits neurològics derivats de la intervenció quirúrgica. És l’únic hospital de Catalunya i un dels pocs d’Espanya que aplica regularment aquestes innovadores tècniques.

Es tracta d’un procediment complex que permet anar controlant la funció nerviosa durant la cirurgia. Un neurofisiòleg es troba present al quiròfan durant tota l’operació a fi d’assessorar el cirurgià de qualsevol perill, amb l’objectiu que el dany sigui el menor possible.

El grup de monitoritatge neurofisiològic intraoperatori de l’HUB, encapçalat en aquest moment pel Dr. Jordi Montero i la Dra. Alba León, forma part de la Unitat de Neurofisiologia del Servei de Neurologia, i participa en operacions dels serveis de Neurocirurgia, Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i Otorinolaringologia.

Intervé en cirurgies com ara les de medul·la, nervis cranials (patologia vascular intracranial), escoliosi, cirurgia de maluc o nervi facial, entre d’altres, i el seu treball permet evitar lesions que poden tenir conseqüències tan greus com ara la paraplègia o l’infart cerebral. Imparteix també cursos de gran rellevància a nivell estatal i pertany als grups internacionals més importants en la matèria.

Les indicacions del monitoritatge neurofisiològic intraoperatori es van ampliant dia a dia. A l’Hospital Universitari de Bellvitge es preveu fer-lo extensiu properament a intervencions dels serveis de Cirurgia Cardíaca, Cirurgia Maxil·lofacial i Oral, Cirurgia Plàstica i Reparadora, Aparell Digestiu, Angiologia i Cirurgia Vascular, i Radiagnòstic. Així mateix, s’estan perfeccionant les tècniques ja aplicades, a fi de convertir-les en processos cada vegada més consolidats i rutinaris.

L’origen de l’interès en el nostre hospital per aquesta matèria es remunta a fa ja unes dues dècades, quan es va començar a desenvolupar en el camp de la traumatologia. L ’actual programa va ser impulsat fa uns anys per la Dra. Isabel Fernández Conejero que properament es reincorporarà al nostre hospital i que en els darrers dos anys ha treballat a l’Hospital St. Luke–Roosevelt de Nova York al costat del Prof. Vedran Deletis, un dels grans especialistes mundials en la matèria.

A més, en el període final de la seva residència a l’HUB la Dra. Alejandra Climent ha fet també una estada al costat del Prof. Deletis i continuarà treballant en aquest terreny en el nostre hospital.

De cara al futur, l’experiència acumulada pot ser una porta per a la introducció en el nostre hospital de la neurocirurgia funcional, amb processos que ja són una realitat en altres centres com ara el tractament del dolor, el Parkinson o l’epilèpsia amb estimuladors cerebrals, o bé d’altres encara en fase de desenvolupament o estudi, com ara l’abordatge quirúrgic de la depressió o dels trastorns del comportament.

Hospital de Bellvitge :: eHUB :: Referent en monitoritatge neurofisiològic intraoperatori

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email