El sistema consisteix a implantar petites vàlvules via broncoscòpia a l’interior dels bronquis

El Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és el primer a nivell espanyol i un dels sis europeus que han començat a aplicar un nou tractament broncoscòpic innovador contra l’ofec greu per emfisema pulmonar avançat.

El tractament, anomenat reducció de volum endoscòpic, consisteix en la col·locació a l’interior de les vies aèries del pulmó d’una sèrie de vàlvules que redistribueixen el flux de l’aire, de manera que l’aire inspirat no entra per la part més lesionada del pulmó (lòbuls superiors), sinó pel teixit sa (lòbuls inferiors).

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat el primer a aplicar aquest tractament a l’Estat espanyol. Encara que la primera intervenció es va fer a principis de desembre, no s’ha fet públic fins passats tres mesos per respectar el disseny de l’estudi i fer el seguiment de la qualitat de vida del pacient intervingut, que a dia d’avui presenta una resposta molt satisfactòria.

L’emfisema pulmonar és una malaltia força freqüent a casa nostra que implica lesions greus als alvèols (sacs terminals de les vies aèries dels pulmons) que dificulten l’intercanvi normal d’oxigen entre l’aire que inspirem i expirem en les respiracions. Sovint es presenta associat a la bronquitis crònica, formant el que s’anomena malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). La causa més important que provoca la malaltia és el tabaquisme.

Existeixen diversos tractaments mèdics i rehabilitadors contra l’emfisema. Tot i això, en alguns casos no són suficients, i els pacients poden acabar amb una qualitat de vida molt limitada per l’ofec al mínim esforç i fins i tot amb insuficiència respiratòria crònica. En aquesta situació, és necessària l’oxigenoteràpia domiciliària i, en casos concrets, el trasplantament de pulmó o d’una operació de reducció del volum del pulmó, en tots dos casos cirurgies agressives i complexes.

En canvi, aquest nou tractament és un abordatge endoscòpic molt menys agressiu consistent en la introducció d’un broncoscopi flexible que transporta la vàlvula fins a la localització del pulmó seleccionada. Allí, la vàlvula es descarrega a la via aèria. En ser descarregada, la vàlvula es desplega de manera que permet que l’aire i les secrecions puguin sortir però no permet l’entrada de l’aire inspirat. D’aquesta manera, l’aire inspirat es desvia cap a altres zones del pulmó on el teixit és més sa. Això disminueix la sensació d’ofec i millora l’estat de salut general.

Aquest nou procediment s’ha desenvolupat als Estats Units, on ja s’ha aplicat a més 150 persones amb el resultat d’un significatiu increment de la qualitat de vida en molts casos. La intervenció és reversible, de manera que en casos en què la intervenció no produeix els beneficis esperats es poden retirar les vàlvules. La proporció de complicacions per aquesta intervenció és inferior al 5 per cent.

Es calcula que aquest procediment pot estar indicat per a un 10 % dels pacients afectats de MPOC. Per ser candidat a la intervenció, cal patir un emfisema avançat que afecti només la part superior del pulmó i que no hagi respost al tractament mèdic i rehabilitador habitual, a més d’haver abandonat el tabac i haver corregit el pes.

Els hospitals participants en l’actual estudi clínic europeu són el Royal Preston Hospital (Regne Unit), el CHU Saint Pierre (Brussel·les, Bèlgica), el Landeskrankenhaus (Innsbruck, Àustria), el Medizinische Hochschule Hannover (Alemanya), la Clínica Universitària de Navarra (Espanya), i l’Hospital Universitari de Bellvitge. Posteriorment a l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Clínica Universitaria de Navarra ha fet també la seva primera intervenció.

Hospital de Bellvitge :: eHUB :: Tractament contra l’emfisema avançat

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email