Les il·lustracions han estat realitzades per l'artista Martin Cornwell després de parlar amb pacients

L’exposició “Sentiments il·lustrats”, organitzada per Acció Psoriasi i CEADE amb la col·laboració de Novartis, està integrada per 32 il·lustracions creades per l’artista Martin Cornwell per mostrar a la societat com es veu afectada la vida diària de les persones que pateixen aquestes malalties dermatològiques i reumàtiques, ja sigui en aspectes emocionals, socials, econòmics o laborals.

Creada a partir de les experiències que un grup de pacients va relatar a Cornwell, la mostra serà inaugurada demà dijous a les 12.30h al vestíbul de l’edifici de Consultes Externes de l’HUB, on es podrà veure fins al 31 de gener de 2017. El contacte físic amb d’altres persones en recintes públics; la problemàtica d’una entrevista de treball o els efectes en la vida diària de la presència constant del dolor són algunes de les situacions recollides en aquesta trentena d’il·lustracions.

L’exposició, de caràcter itinerant, arriba a l’HUB després de passar per l’Hospital Universitari Central d’Astúries i el Clínic de Barcelona. Posteriorment, recalarà a Galícia, València, Madrid, Còrdova i Sevilla. Acollint aquesta exposició, l’HUB s’afegeix a la celebració del Dia Mundial de la Psoriasi, que va tenir lloc el passat 29 d’octubre sota el lema “Trencant barreres”.

La psoriasi és una malaltia inflamatòria crònica de la pell que provoca descamació i inflamació. En un percentatge rellevant de casos (entre un 15 i un 30%) pot manifestar-se també a les articulacions (artritis psoriàsica). Segons els darrers estudis, la psoriasi afecta aproximadament a un 2,3% de la població. Això vol dir que a Catalunya estan afectades unes 172.000 persones.

Una millora significativa dels tractaments a la última dècada

El tractament de la psoriasi ha millorat de forma molt significativa en els darrers deu anys gràcies a un augment i diversificació dels fàrmacs disponibles per abordar la malaltia. “L’augment de les possibilitats terapèutiques, amb un bon perfil de seguretat, ha permès un millor control de la malaltia i en conseqüència un increment de la qualitat de vida i la satisfacció dels pacients i també dels metges”, afirma el Dr. Jaume Notario, facultatiu del Servei de Dermatologia de l’HUB.

Ara fa poc més de dos anys, l’HUB va ser un dels primers hospitals catalans en posar en marxa una unitat conjunta entre els serveis de Dermatologia i Reumatologia per als casos de psoriasi i artritis psoriàsica, donat l’important percentatge de casos en que un pacient pateix de forma simultània les dues malalties. A més, una quarta part dels pacients de psoriasi desenvolupen posteriorment una artritis psoriàsica. “Aquesta unitat compartida ens ha permès millorar l’atenció als pacients, reduir el nombre de proves complementàries i assolir un diagnòstic cada vegada més precoç, un factor molt important en el cas de l’artritis psoriàsica, que determina la capacitat funcional del pacient, a més de la psicològica”, segons indica el Dr. Jesús Rodríguez, metge del Servei de Reumatologia.

El tractament de l’espondilitis anquilosant (inflamacio crònica de les articulacions de la columna vertebral) també s’ha beneficiat de la millora dels tractaments. D’aquesta manera, avui els pacients aconsegueixen fer una vida normal en la majoria dels casos, quan fa deu anys podia esdevenir una malaltia incapacitant, tal i com destaca el Dr. Xavier Juanola, metge del Servei de Reumatologia de l’HUB. Els primers símptomes de l’espondilitis anquilosant solen ser lumbàlgies i dolors a l’esquena, en molts casos en persones joves, el que subratlla encara més el valor del diagnòstic precoç.

Aquest objectiu converteix en especialment rellevant la coordinació amb els serveis d’Atenció Primària. En aquest sentit, el Servei de Reumatologia de l’HUB va ser pioner en l’aplicació d’un procediment de col•laboració amb els centres d’atenció primària, desplaçant de forma regular un especialista al CAP Just Oliveras de l’Hospitalet i Ramona Via del Prat de Llobregat per detectar i atendre de forma conjunta amb els seus professionals pacients amb possibles símptomes d’espondilitis i d’altres malalties reumàtiques.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email