Làser de femtosegon de l'Hospital de Bellvitge

Làser de femtosegon de l'Hospital de Bellvitge

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge opera les cataractes i les còrnies amb un làser de femtosegon capaç de tallar amb precisió mil·limètrica i sense danys colaterals. El Victus és l’aparell làser més precís que existeix en la cirurgia ocular actual i representa un dels últims grans avenços tecnològics en oftalmologia, gràcies a la rapidesa i la seguretat que ofereix.

Les intervencions oftalmològiques amb làser són habituals en centres privats, però no en la sanitat pública. Bellvitge és el primer hospital públic de Catalunya en usar aquesta tecnologia. A tot Espanya hi ha deu centres públics que fan servir el Victus per a les operacions de cataracta. Bellvitge és el primer que també l’aplica en les cirurgies de còrnia complexes, amb excel·lents resultats pel que fa a reducció del temps quirúrgic i precisió de la intervenció. El centre està tractant amb làser de femtosegon l’astigmatisme, el queratocon i la patologia cornial complexa, evitant el trasplantament de còrnia.

El Victus treballa en milionèsimes de segon i reprodueix amb gran exactitud les microincisions prèviament dissenyades pel cirurgià a l’ordinador, al qual està connectat. Unint l’acció de milers de trets del làser de femtosegon es produeix un tall sobre el teixit de la còrnia molt precís, com si apliquéssim un bisturí “invisible”. “El làser fa que el cirurgià treballi d’una manera més estàndard i dóna més seguretat per al pacient en comparació amb la cirurgia tradicional”, explica el Dr. Josep M. Caminal, cap del servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La previsió és realitzar una mitjana de 400 intervencions anuals amb Victus.

A més de la seva alta eficiència, l’avantatge d’aquesta tecnologia és que no genera cap efecte tèrmic que pugui danyar les estructures oculars sobre les quals treballa. Amb la microcirurgia làser la recuperació també és més ràpida, ja que les incisions són molt més petites i l’ull pateix menys, per la qual cosa es recupera la visió en menys temps en comparació amb la cirurgia tradicional. Per al Dr. Caminal, “un dels avantatges de sotmetres a una cirurgia amb làser de femtosegon és que el pacient pot incorporar-se a la vida activa d’immediat”.

Nova àrea quirúrgica: més intervencions i major confort

El Victus ve a completar l’equipament d’última generació de la nova àrea quirúrgica d’oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, inaugurada el febrer de 2017. Compta amb dos quiròfans i un circuit propi per als pacients, amb espais de recepció, preoperatori, intervenció, recuperació post-quirúrgica i sortida. L’àrea, de 500 metres quadrats, incorpora a més una aula de formació on els alumnes poden veure i escoltar en directe tot el que passa a quiròfan.

A nivell tecnològic, els nous quiròfans d’oftalmologia de Bellvitge disposen dels equips més moderns de la sanitat pública catalana. Destaca la presència de dos microscopis quirúrgics Zeiss Opmsi Lumera 700 que permeten gravar les cirurgies i emetre-les en directe en congressos i simpòsiums. Aquests microscopis estan ancorats al sostre, de manera que s’estalvia espai i s’evita que els cables entorpeixin la feina dels cirurgians.

“L’Hospital de Bellvitge és referent en oftalmologia i per això és especialment important que comptem amb un equipament innovador per oferir el millor servei als nostres pacients”, diu el Dr. Caminal. El Servei d’Oftalmologia realitza una mitjana de tres mil intervencions quirúrgiques a l’any. Les noves instal•lacions han permès incrementar en un 20% el nombre d’intervencions de Cirurgia Major Ambulatòria realitzades en un any: de 2.716 a 3.152.

Un any després de l’estrena, els pacients han valorat amb una nota mitjana de 9 el nou circuit d’intervenció quirúrgica del Servei d’Oftalmologia, que permet a l’usuari ser atès abans, durant i després de la intervenció en un únic espai a la planta baixa de l’hospital, amb entrada pròpia des del carrer.

28 de juny de 2018

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email