Nova Unitat Coronària d'alta complexitat a l'Hospital de Bellvitge

Nova Unitat Coronària d'alta complexitat a l'Hospital de Bellvitge

Demà, 7 de juny, l’Hospital Universitari de Bellvitge posa en marxa, a la 2a planta de l’edifici principal, una Unitat de Cures Crítiques Cardiològiques amb tecnologia d’última generació per a malalts cardíacs d’alta complexitat que necessiten una vigilància intensiva.

Al llarg del matí es farà una jornada de portes obertes per tal que els professionals del centre puguin conèixer les noves instal·lacions.

La nova Unitat està dotada dels sistemes més innovadors de control i assistència individualitzada. Presenta un disseny còmode i amigable per garantir el confort i la seguretat de malalts, acompanyants i professionals.

Disposa de 10 habitacions individuals que permeten graus diferents d’aïllament a conveniència. Els vidres es transformen automàticament en transparents o opacs segons les necessitats. Els dispositius de monitoratge i suport –equips de seguiment dels paràmetres vitals, sistemes de monitoratge cardiològic i respiració assistida– són models d’última generació que estan integrats en torres úniques, fet que facilita l’activitat assistencial diària.

Els llits, també dels darrers models, presenten una àmplia adaptabilitat en funció de les necessitats dels pacients en cada moment. Els matalassos estan dissenyats amb sistemes de pressió variable per prevenir l’aparició de nafres.

Una central de monitoratge permet seguir no només els pacients de la Unitat sinó també controlar –de forma remota– els altres 30 malalts ingressats a la resta d’unitats del Servei de Cardiologia. Així mateix, la Unitat disposa d’una sala equipada per a la realització de procediments invasius.

El disseny de la Unitat Coronària, dels circuits i dels espais de treball s’ha fet pensant a crear un entorn amable, funcional i de màxima comoditat. La zona d’entrada està decorada amb una gran fotografia mural –escollida pels professionals– que contribueix a fer l’espai més humà. Una alarma lluminosa ajuda a prevenir l’excés de soroll.

Especialització en cures intensives cardiològiques

L’Hospital Universitari de Bellvitge és referent en cures intensives cardiològiques. Fins ara, disposava d’una Unitat Coronària a la 4a planta per a malalts amb patologies tant d’alta com de mitjana complexitat. L’obertura d’una segona unitat permetrà oferir una atenció selectiva als pacients segons la seva gravetat.

A la nova Unitat de Cures Crítiques, de 10 llits, es tractaran principalment malalts cardiològics amb patologies d’alta complexitat, com ara infarts agut de miocardi que evolucionen de forma desfavorable, cardiopaties amb xoc o malalts amb insuficiència cardíaca aguda severa que necessiten implantació urgent de sistemes d’assistència ventricular (cors mecànics). Hi treballarà un equip de professionals assistencials, tant metges com infermers, especialitzats en cures crítiques i semicrítiques de cardiologia.

L’antiga unitat, amb 16 llits, quedarà reservada a malalts cardíacs de complexitat intermèdia.

Segons destaca el Dr. Àngel Cequier, director clínic de Malalties del Cor de l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb aquesta nova Unitat Coronària “l’hospital s’adaptarà a l’important increment de l’assistència a malalts cardiològics que s’ha produït en els darrers anys, tant per l’augment de pacients que requereixen ingressos urgents com per l’increment en la complexitat i gravetat de les seves cardiopaties”. La innovació tecnològica permet, cada vegada més, tractar pacients de molt elevada complexitat.

Hospital referent a Espanya en l’àrea del cor

L’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels centres de més complexitat cardiològica de tot Espanya, tant pel volum de pacients atesos com pel perfil d’alta complexitat. Al mateix temps, és un dels pocs centres que ofereixen tot el ventall assistencial per als malalts amb insuficiència cardíaca: des dels procediments més avançats tecnològicament (trasplantament cardíac o implantació de sistemes d’assistència ventricular mecànica) fins a programes comunitaris d’atenció al pacient en coordinació amb els equips d’atenció primària.

Bellvitge és l’hospital de l’estat espanyol que tracta més pacients dins del programa de codi infart (angioplàsties primàries per tractar l’infart en fase aguda) amb 550 casos l’any. A més, és el segon centre amb més malalts coronaris revascularitzats mitjançant intervencionisme coronari percutani (1.700 pacients).

D’altra banda, ha estat el pioner i el gran impulsor des de fa anys de l’ús de dispositius mecànics d’assistència ventricular, i actualment és el centre amb major experiència en implants d’aquestes característiques, tant de dispositius de curta com de mitjana i llarga durada. Recentment, ha estat escollit centre internacional de referència per a la formació i entrenament en aquest àmbit. També és un dels hospitals destacats en trasplantaments de cor: 17 el 2016, un 30% dels quals urgents.

L’Hospital de Bellvitge és centre de referència d’una població de 1,3 milions de persones pel que fa a diverses intervencions cardiològiques especialitzades com són l’intervencionisme coronari o els procediments d’electrofisiologia. Per a procediments complexos, com ara trasplantaments i assistències ventriculars mecàniques, és referent per a una població de 2,5 milions de persones.

Acord de col·laboració

L’adequació d’aquesta nova unitat forma part d’un projecte innovador i col•laboratiu amb l’empresa Medtronic. Les característiques de la nova Unitat Coronària –en un escenari d’alt volum i complexitat assistencial– fan que sigui un espai òptim per a programes de formació, generació i transmissió de coneixement cardiològic. Aquesta actuació s’emmarca en un acord de col·laboració a llarg termini que inclou altres actuacions en l’àrea del cor amb l’objectiu de desenvolupar un model referent en l’atenció cardiològica integral.

Vídeo de la nova Unitat Coronària

6 de juny de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email