Nou sistema quirúrgic robotitzat a l'Hospital de Bellvitge

Nou sistema quirúrgic robotitzat a l'Hospital de Bellvitge

El nou equip ha permès realizar una operació de càncer de coll uterí amb una tècnica de contrast de gangli sentinella pionera a Catalunya

La cirurgia robòtica redueix l’estada mitjana del pacient a l’hospital a menys de 2,5 dies

L’Hospital Universitari de Bellvitge ja treballa amb el robot Da Vinci Xi, un model d’última generació que substitueix el robot instal·lat l’octubre de 2009. El nou equip ha permès al Servei de Ginecologia fer una operació de càncer de coll uterí marcant el gangli sentinella amb verd d’indocianina, un colorant amb propietats fluorescents que s’activa en presència de rajos infrarojos invisibles. Aquesta és una tècnica de contrast no radioactiva que s’ha portat a terme per primera vegada en una operació amb robot a Catalunya i que ha estat possible gràcies a la tecnologia que incorpora el nou da Vinci Xi.

L’avantatge del contrast amb verd d’indocianina és que es pot injectar el mateix dia de l’operació, amb la qual cosa no cal que el pacient acudeixi el dia anterior a l’hospital i el procés preoperatori és molt més ràpid. Aquesta tècnica també es pot utilitzar per guiar l’estat de vascularització d’alguns teixits.

L’Hospital Universitari de Bellvitge va ser pioner en la utilització d’aquest robot a casa nostra el passat mes de juny, amb motiu de la celebració del 8è Congrés Europeu de Cirurgia Ginecològica Robòtica. D’ara endavant, serà utilitzat per les especialitats de ginecologia, urologia i cirurgia general i digestiva, entre d’altres. L’Hospital preveu realitzar unes 200 operacions cada any amb aquest nou equip. Entre les intervencions més frequentment realitzades, cal destacar les de càncer de pròstata, càncer de coll uterí i d’endometri, i càncer colorectal.

Millors resultats, menys dies d’estada i més seguretat

La cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s’aconsegueixen amb d’altres tipus d’abordatges quirúrgics. A més de disminuir el temps mitjà de la intervenció, l’estada hospitalària del pacient es redueix fins a 2,5 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en una cirurgia oberta laparotòmica. En conseqüència, es redueixen les complicacions i la recuperació dels pacients és més ràpida: poden retornar a la seva vida social i laboral en menys de 7 dies.

El Da Vinci és un sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional que practica una cirurgia mínimament invasiva mitjançant braços articulats, controlats pel cirurgià des d’una consola, cosa que permet augmentar la precisió i la seguretat. La versió Xi és més lleugera i compacta i permet col·locar l’endoscopi en qualsevol dels braços, de manera que el cirurgià pot abordar totes les parts de l’abdomen amb més facilitat i no cal moure el pacient de posició en tota la intervenció. Incopora també tecnologies d’alt valor afegit, com un simulador quirúrgic (molt útil per a funcions docents i l’entrenament virtual del cirurgià) i la imatge guiada per fluorescència.

“Els braços i instruments més llargs i estilitzats permeten un accés més precís, explica el Dr. Jordi Ponce, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i artífex de la primera intervenció realitzada amb el nou equip. També subratlla els avantatges de la cirurgia robotitzada, amb la qual “es pot treballar amb molta més fiabilitat gràcies a la visió tridimensional i a la llibertat de moviments de les pinces del robot, que assimilen de forma directa i intuïtiva els moviments de la mà que fa el cirurgià a la videoconsola”.

L’Hospital Universitari de Bellvitge, amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), és des de l’any 2009, quan va incorporar el primer Da Vinci, un dels hospitals pioners en intervencions quirúrgiques robotitzades.

10 d’octubre de 2016

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email