Imatge de la primera intervenció

Imatge de la primera intervenció

La Unitat de Cirurgia Endocrina de l’Hospital Universitari de Bellvitge va realitzar el 7 de novembre la primera extirpació de la glàndula tiroidea a través de la boca a l’Estat espanyol. Aquesta intervenció quirúrgica mínimament invasiva, anomenada Transoral Endoscopic Thyroidectomy Vestibular Approach (TOETVA), s’ha desenvolupat en els darrers tres anys i està demostrant una efectivitat similar a la cirurgia estàndard i una superioritat a nivell estètic i de qualitat de vida, ja que evita deixar una cicatriu al coll i estalvia dolor al pacient.

La primera intervenció a Espanya ha estat realitzada pel Dr. Pablo Moreno, cap de secció la Unitat de Cirurgia Endocrina de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La pacient intervinguda, que tenia una lesió benigna de 3 centímetres a la tiroide i antecedents familiars, va ser donada d’alta les 24 hores. El Dr. Moreno es va formar en aquesta tècnica a Bangkok amb el Dr. AngKoon Anuwong, que l’any 2015 va publicar els resultats de la primera sèrie de pacients intervinguts amb aquesta tècnica. El procediment s’està començant a realitzar, de forma incipient, arreu del món, i entre els països amb més experiència hi ha els Estats Units, Suïssa o Itàlia, entre d’altres.

Aquesta nova intervenció es realitza amb instruments endoscòpics convencionals. Es practiquen tres petites entrades per a l’endoscopi i per als instruments de dissecció i coagulació a la part frontal del mentó, darrere el llavi inferior, des d’on s’accedeix fins a la tiroide, situada a la part baixa del coll. Aquesta nova tècnica se suma a un altre abordatge endoscòpic desenvolupat també en els darrers anys que permet extirpar la tiroide a través de l’aixella.

El Dr. Moreno afirma que, tot i que la cirurgia oberta estàndard ja “ofereix uns nivells de qualitat molt elevats”, el nou procediment endoscòpic a través de la boca “presenta evidents avantatges pel que fa a impacte estètic i la qualitat de vida en el postoperatori”. Actualment s’aplica principalment a lesions petites i no canceroses. Segons aquest especialista, caldrà esperar a l’acumulació de més experiència per saber fins a quin punt s’estendrà a més indicacions i en quins casos arribarà a substituir la cirurgia estàndard.

L’Hospital Universitari de Bellvitge realitza anualment unes 150 intervencions de tiroide. El juny de 2018, organitzarà una nova edició del simposi International Debates on Endocrine Surgery (IDES) en el qual aquesta nova cirurgia serà un dels dos temes de debat.

29 de novembre de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email