VII Curs de Cirurgia de Càncer de Mama

VII Curs de Cirurgia de Càncer de Mama

Els dies 26 i 27 d’abril, té lloc a l’Hospital Universitari de Bellvitge la setena edició del Curs de cirurgia del càncer de mama. Com cada any, aquest curs compta amb destacats ponents de l’Estat espanyol, Europa i els Estats Units, i inclou la realització d’operacions retransmeses en directe i comentades de forma interactiva per a tots els assistents.

Aquest any, el tema principal del Curs és com dirigir de manera cada vegada més específica i individualitzada els tractaments en diferents escenaris: la cirurgia primària, la neoadjuvància (cirurgia precedida d’un tractament per reduir el tumor, com ara quimioteràpia o teràpia hormonal), i la reconstrucció mamària.

Actualment, cada acte quirúrgic s’adapta ja a moltes circumstàncies individuals –la dimensió del tumor, l’estat dels ganglis, el subtipus histològic i molecular, les característiques biològiques, antropomètriques i fins i tot genètiques de cada pacient…– i els cirurgians consideren que, en l’era dels tractaments dirigits a dianes moleculars, aquest és el camí que cal continuar potenciant.

La Dra. M. Jesús Pla, coordinadora de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia i directora del Curs, destaca que “cal considerar la cirurgia del càncer de mama com una teràpia a mida. Quan una pacient s’ha de sotmetre a una intervenció, la seva cirurgia serà única, dissenyada a mida per a ella: serà el primer cop que es realitzi, i mai més es repetirà. Aquella intervenció trencarà el motlle un cop finalitzada”.

D’altra banda, com ja va succeir en la darrera edició del Curs, una de les tècniques destacades que es realitzen en directe i s’analitzen és la innovadora radioteràpia intraoperatoria. Aquest sistema, aplicable a tumors petits de bon pronòstic amb ganglis negatius, aconsegueix, amb només un temps mitjà d’irradiació de 30 minuts al mateix quiròfan, evitar 5 setmanes de tractament radioteràpic posterior, amb menys efectes secundaris i taxes de supervivència similars. A l’Hospital Universitari de Bellvitge, s’han tractat des de l’any 2015 més de 100 pacients amb aquest procediment.

També es debat al Curs de quina manera la quimioteràpia prèvia ajuda a realitzar una cirurgia menys radical i a conservar l’aixella o evitar extirpar-ne tots els ganglis. Així mateix, s’analitza la importància de l’extensió tumoral i de la mida mamària a l’hora de determinar si és possible conservar la mama o optar per una cirurgia radical. Un tercer tema de debat és l’elecció de la millor cirurgia en pacients de risc portadores de mutacions de gens relacionats amb aquest càncer, i si un abordatge quirúrgic preventiu aporta beneficis a la seva supervivència.

26 d’abril de 2018

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email