L’hemodiafiltració en línia aconsegueix reduir la mortalitat en un 30%

En un article publicat a la revista internacional més important de Nefrologia, el Journal of the American Society of Nephrology (JASN), es posa de manifest la importància de l’estudi ESHOL, realitzat a Catalunya i impulsat per la Societat Catalana de Nefrologia l’any 2007, sota la presidència del Dr. Albert Martínez-Castelao, cap de Diàlisi i Insuficiència renal de l’Hospital de Bellvitge.

Amb un seguiment de tres anys, l’assaig clínic demostra una disminució de la mortalitat d’un 30% entre els malalts sotmesos a hemodiafiltració en línia (HDFOL), en comparació amb la tècnica d’hemodiàlisi habitual. L’Hospital de Bellvitge ha estat un dels 27 centres que han col·laborat en aquest assaig clínic que evidencia, per primera vegada, uns resultats que canviaran el panorama del tractament substitutiu renal.

Tot i els avenços que hi ha hagut en les darreres dècades, la mortalitat anual entre aquests pacients se situa entre el 15% i el 25%. L’hemodiafiltració en línia augmenta la depuració de toxines urèmiques i, a diferència de l’hemodiàlisi, afegeix al procés una pressió addicional, anomenada convecció, que fa que es pugui recanviar un volum d’ultrafiltració de sang entre 15 i 30 litres per sessió. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix netejar millor partícules d’un pes molecular més gran.

El treball demostra que la mortalitat per qualsevol causa es redueix en un 30%, la cardiovascular en un 33% i per causes infeccioses en un 55%. També es va observar una reducció del 22% en les hospitalitzacions i d’un 28% dels episodis d’hipotensió durant el tractament.

L’estudi s’ha desenvolupat íntegrament a Catalunya sobre una mostra de 906 malalts amb malaltia renal crònica, la qual cosa el converteix en l’estudi més gran fet amb HDFOL i, de ben segur, en la referència del tractament substitutiu renal d’ara endavant.

Podeu accedir a l’article clicant aquí.

Març 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email