Investigadors de la UPC i l’IDIBELL patenten una nova broncoscòpia virtual per millorar el diagnòstic del càncer de pulmó

Un equip format per investigadors de la UPC i l’IDIBELL ha dissenyat i patentat un nou sistema per millorar l’exploració endoscòpica de lesions pulmonars perifèriques, a partir d’una substancial millora de les broncoscòpies virtuals. La novetat que ofereix el sistema desenvolupat és que té en compte la geometria i les restriccions cinemàtiques del broncoscopi, cosa que no tenen els sistemes actuals de broncoscòpia virtual.

En l’actualitat, un 15% de les sospites de càncer de pulmó (o càncer extratoràcic amb possible metàstasi pulmonar única) requereixen una broncoscòpia guiada per arribar a un nòdul pulmonar perifèric, ja sigui per broncoscopi ultrafí, navegació electromagnètica o ultrasonografia radial. Tanmateix, es preveu que, quan s’iniciï el programa de cribratge de càncer de pulmó —una de les prioritats de la Direcció Clínica de Malalties Respiratòries de l’HUB—, fins a un 50% de pacients poden requerir aquest tipus d’exploració.

En els procediments mèdics habituals de detecció del càncer de pulmó, les broncoscòpies virtuals permeten preparar l’exploració de les lesions pulmonars a partir de la reconstrucció en 3D de l’arbre traqueobronquial.

El pneumòleg pot simular els moviments que realitzaria posteriorment amb un broncoscopi flexible, planificant de forma molt realista la ruta més factible per accedir, des de la tràquea, a la zona lesionada del pulmó més perifèrica. També permet determinar si l’extrem del broncoscopi contactarà la lesió i, en cas contrari, a quina distància quedarà i quina tècnica s’haurà d’emprar per obtenir la biòpsia. Si en la planificació es determina que no hi ha accés possible a la presa de teixit pulmonar, s’evita una exploració fútil.

El desenvolupament d’aquest innovador sistema forma part del Projecte GUIBRO, que duen a terme conjuntament l’equip de la UPC —format per Jan Rosell, Paolo Cabras i Alexander Pérez, de l’Institut d’Organització i Control de Sistemes Industrials (IOC)— i el grup de recerca en Pneumologia de l’IDIBELL, del qual forma part l’investigador de l’HUB Antoni Rosell.

Novembre 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email