Innovació en el tractament de la paràlisi facial infantil mitjançant el joc

El Servei de Rehabilitació de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat un nou mètode per tractar la paràlisi facial infantil consistent en una adaptació als nens del mètode Perfetti, basat en el reconeixement de textures per recuperar la simetria i expressió de la cara. Aquest desenvolupament ha anat a càrrec de la fisioterapeuta Núria Montesinos i, en els dos anys que es porta realitzant en el nostre centre, ha estat tot un èxit.

Quan el nervi facial es lesiona, s’interromp la connexió entre el sistema nerviós central i els músculs de la cara, provocant asimetria i flacciditat a l’hemicara afectada. En el cas concret de la rehabilitació infantil, cal tenir en compte que els nens no són capaços d’estar gaire temps concentrats realitzant tècniques concretes de forma estàtica i metòdica.

Aquesta adaptació del mètode Perfetti es basa a transformar el tractament en una forma de joc en el qual el nen participa de forma activa. Així, s’ha desenvolupat un joc consistent en siluetes de diferents animals folrades amb la textura corresponent a cada animal i dos pals depressors amb la mateixa textura. El nen, amb els ulls tancats, ha de notar com es passa la textura per diferents zones de la cara i ha d’endevinar de quin animal es tracta. Progressivament es pot augmentar el nivell de dificultat del joc.

Aquest treball permet comparar les sensacions de contacte d’ambdós costats i ajuda a aconseguir la representació de cara unitària. S’ha comprovat que els nens vénen a fer el tractament molt contents i motivats pel fet que es fonamenti en el joc, aconseguint bons resultats en l’evolució de la paràlisi. També s’ensenya a fer el tractament als pares per tal que pugui tenir continuïtat durant el temps que no vénen a Rehabilitació.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email