Fins a un 50 % de les persones que pateixen una torçada de turmell podran tenir dolor crònic residual per la lesió de lligaments

Més de 90 professionals van participar en les II Jornades de Peu i Turmell en les quals es van abordar les innovacions existents pel que fa a les lesions esportives del peu i del turmell, especialment en esports com ara el running, la dansa i la gimnàstica rítmica. Les jornades van ser organitzades pels serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital General de l’Hospitalet, durant els dies 7 i 8 de febrer a l’Hotel Barceló Sants.

Les lesions de lligaments del turmell són un dels motius de consulta habituals a Urgències. Fins a un 50% de les persones que pateixen un esquinç de turmell poden tenir en el futur molèsties cròniques i inestabilitat. Per això, és de vital importància un correcte tractament del primer episodi de lesió.

Per a un bon diagnòstic dels lligaments implicats, a més de l’exploració física i la radiografia, cada vegada és més utilitzada l’ecografia. Pel que fa a l’abordatge terapèutic, si el pacient presenta dolor o inestabilitat després de diferents episodis traumàtics i fracassa el tractament conservador, el tractament d’elecció és la reconstrucció anatòmica, és a dir, la reinserció dels lligaments afectats.

Un altre tema abordat va ser l’artrosi de turmell i els resultats de les pròtesis. En els estats avançats d’artrosi, en què cal realitzar cirurgia, el tipus d’intervenció de primera elecció continua sent l’artrodesi (fixació). Tot i això, cada vegada són més freqüents els casos en què s’indica una pròtesi de turmell. En aquest sentit, els implants d’última generació obtenen cada vegada millors resultats, fins a un 80% de supervivència de l’implant als 5 anys. “Aquests resultats encara estan lluny de la supervivència de les pròtesis implantades en maluc i genoll, però una bona selecció del pacient i una tècnica depurada poden aportar una bona durabilitat i benestar”, assegura el Dr. Albert Pérez, responsable de la Unitat de Peu i Turmell de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB). En els darrers anys, l’HUB ha implantat més de 30 pròtesis d’aquestes característiques amb molts bons resultats en la millora de la qualitat de vida dels pacients.

L’increment del nombre de persones que practiquen esport de forma competitiva comporta un augment de les patologies de l’esportista. En aquest sentit, durant la reunió una ballarina i un esportista d’elit –l’exjugador internacional d’handbol Antonio Ugalde– van parlar als professionals mèdics de les lesions des de la perspectiva de l’afectat, tant des del punt de vista pràctic com de qüestions com ara la repercussió de la lesió en la moral de l’esportista.

Encara en l’àmbit esportiu, es va abordar el discutit tema del calçat i les plantilles en el running, en un moment en què les marques de calçat i cases d’esports ofereixen estudis per conèixer el tipus de trepitjada i indicar així quin és el calçat més òptim. En aquest sentit, es va concloure que és convenient que aquest tipus d’exploració sigui realitzada per professionals en centres de podologia.

Un altre tema debatut durant les II Jornades de Peu i Turmell va ser el del galindó (hallux valgus), en el tractament del qual s’han introduït amb molt d’èxit, des de fa uns anys, procediments de cirurgia mínimament invasiva. Es tracta d’una de les patologies amb una major demanda en el sistema sanitari públic, i s’aborda amb tècniques molt variades (fins a sis procediments quirúrgics diferents).

Per altra banda, es va abordar el tractament del peu diabètic, una patologia complexa on l’atenció coordinada per part diferents especialistes mèdics i quirúrgics, infermeria i podologia aconsegueix prevenir més d’un 50% d’amputacions majors. En aquest sentit, cal destacar que l’HUB posarà en marxa el proper mes de març una consulta d’atenció ràpida multidisciplinària de peu diabètic.

Març 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email