Eufemio García, el primer malalt a Catalunya amb un cor artificial de llarga durada

L’HUB ja va ser pioner a Espanya en el primer cor artificial el 2007, però, en aquella ocasió, la malalta no va poder ser donada d’alta a casa amb el dispositiu, el qual es va poder retirar als 4 mesos per la recuperació de la malaltia.

El passat 20 de febrer, es va presentar a l’Hospital Universitari de Bellvitge la implantació d’una nova assistència ventricular mecànica que ha permès, per primera vegada a Catalunya, que el pacient hagi estat donat d’alta i hagi fet vida normal en el seu domicili amb el dispositiu implantat.

Van participar en la presentació el Dr. Albert Salazar, director mèdic de l’HUB; el Dr. Salvador Gil-Vernet, director del Programa de Trasplantaments; el Dr. Carles Fontanillas, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca; el Dr. Nicolás Manito, cap de la Unitat d’Insuficiència Cardíaca i Trasplantament Cardíac; el Dr. Albert Miralles, cirurgià cardíac, i el Dr. José González Costello, cardiòleg.

El pacient, Eufemio García, va rebre la implantació de l’assistència ventricular el 23 de novembre, i va ser donat d’alta el 5 de gener. Des de llavors, va poder fer vida normal en el seu domicili. Per les conclusions dels estudis posteriors, el dispositiu va funcionar correctament en tot moment, pel que l’Eufemio va morir per causes naturals secundàries a la malaltia. En concret, va ser una arítmia ventricular maligna que el desfibril·lador que portava també implantat no va poder revertir.

L’augment de la prevalença de la insuficiència cardíaca aguda i crònica avançada, la limitada disponibilitat de cors per a trasplantaments, i els continus progressos en l’eficàcia, la seguretat i la comoditat dels dispositius mecànics fan que els cardiòlegs prevegin un paper cada cop més destacat de l’assistència circulatòria mecànica, que complementarà progressivament el paper de la tècnica del trasplantament de cor com a teràpia de la insuficiència cardíaca avançada.

L’HUB ha estat capdavanter en aquest camp des dels seus orígens. Va ser pioner en la implantació d’un baló de contrapulsació aòrtic (1974), en l’ús de bombes centrífugues externes (1984), en la bomba pulsativa externa Abiomed (1992) i en l’assistència ventricular permanent (2007). Els seus cardiòlegs i cirurgians cardíacs estan en contacte amb els principals experts, han fet estades en prestigiosos centres, com ara el Columbia University Medical Center de Nova York, i participen en nombrosos projectes de recerca.

Febrer 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email