Estada de la Dra. López Lisbona a l’Agència del càncer de la Columbia Britànica, a Vancouver

La Dra. Rosa López Lisbona, del Servei de Pneumologia de l’hospital, ha participat en qualitat de Visiting fellow del Departament d’Oncologia Integrativa de l’Agència del Càncer de la Columbia Britànica (BCCA), en el projecte d’investigació “Tomografia de coherència òptica (OCT) en malalties malignes i no malignes de la via aèria, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i l’asma”.
 
Durant sis mesos, la Dra. López Lisbona ha col·laborat amb l’equip del Dr. Stephen Lam en l’estudi de pacients de la cohort canadenca de screening de càncer de pulmó. Se n’ha estudiat la morfologia de les vies aèries perifèriques amb OCT de fumadors i amb o sense MPOC, mesurant el calibre de la paret bronquial i també calculant el nombre de divisions bronquials. Els resultats inicials mostren diferències entre les diferents fases de la malaltia (MPOC) i també diferències en funció del sexe. L’altra grup de pacients estudiats presenten asma greu amb mala resposta al tractament mèdic convencional. Aquests han rebut tractament endoscòpic amb termoplàstia per a reduir la massa del múscul llis bronquial. Tot i que es tracta de pacients amb la mateixa malaltia, els estudis han demostrat canvis en la morfologia de la via aèria, cosa que pot justificar una resposta diferent al tractament.
 
El Dr. Stephen Lam és el president del Grup de càncer de pulmó i líder del Programa de prevenció del càncer de pulmó de l’Agència del càncer de la Columbia Britànica. És coinventor del mètode de broncoscòpia amb alta sensibilitat d’autofluorescència (LIFE-lung) i en l’actualitat està incorporant l’OCT en un subgrup de la cohort canadenca de screening de càncer de pulmó. L’OCT és una tècnica d’imatge òptica mínimament invasiva que es realitza introduint una sonda a través del canal del broncoscopi i que captura les imatges en pocs minuts.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email