L’Hospital Universitari de Bellvitge, referent per a procediments complexos, està situat en una zona estratègica que rep un gran nombre de pacients traumàtics. L’atenció inicial d’aquests pacients és multidisciplinària, on l’actuació ordenada i per prioritats és determinant per marcar uns resultats òptims.

Es publica una nova edició del Protocol de maneig inicial del pacient politraumàtic

En aquest sentit, després de l’atenció inicial de reanimació del pacient, s’ha treballat en els últims anys en unes pautes de tractament per òrgans, incorporant les directrius bàsiques de les especialitats implicades en l’atenció d’aquests pacients. Hem elaborat un protocol, consensuat amb Anestesiologia, Cirurgia Toràcica, Cirurgia Digestiva, Traumatologia, Urologia, Neurocirurgia, Radiologia Diagnòstica i Angioradiologia, que va ser presentat l’any 2006.

Per accedir al protocol, cliqueu aquí.

Dintre del gran ventall de lesions possibles en el pacient politraumàtic, les més freqüents són les fractures d’ossos i les fractures de la columna vertebral, amb o sense lesió medul·lar. El protocol, a part dels aspectes bàsics de maneig global del pacient amb lesió de la columna vertebral, incideix en les proves d’imatge per confirmar la presència de fractures de la columna vertebral i possible dany medul·lar.

L’Hospital Universitari de Bellvitge té una àmplia experiència en la cirurgia del raquis i disposa d’un equip específic de traumatologia de la columna -Dr. David Moreta, Dr. Frederic Font i Dr. Lluís González Cañas- que realitzen més de 150 procediments amb un percentatge important d’artròdesis de columna per a fixació de fractures vertebrals inestables i, en determinats procediments, es realitzen en combinació amb l’equip de Neurocirurgia.

En aquest sentit, s’ha ampliat el protocol d’actuació inicial del pacient politraumàtic amb les consideracions quirúrgiques i no quirúrgiques d’aquestes fractures, gràcies a l’aportació realitzada pel Dr. González Cañas, del Servei de Traumatologia, consensuat amb el Servei de Neurocirurgia a través del Dr. Andreu Gabarrós i coordinat per la Dra. Maylin Koo, del Servei d’Anestesiologia i Reanimació.

Aquesta aportació al nostre protocol intenta aclarir dubtes del maneig inicial de les fractures vertebrals segons el seu mecanisme lesional i indica els moments òptims per a la realització de la fixació quirúrgica. També racionalitza, en concordança amb la literatura actual, el tractament inicial amb dosis altes de metilpredinisolona en els pacients traumàtics amb afectació de la columna vertebral.

Juny 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email