• Només set intervencions amb característiques similars estan recollides a la literatura científica internacional.

    Es practica per primer cop a Espanya la resecció d’un còlon que s’havia implantat com a esòfag i estómac

    Es practica per primer cop a Espanya la resecció d’un còlon que s’havia implantat com a esòfag i estómac

  • El còlon afectat per càncer s’ha substituït pel budell prim mitjançant un abordatge transesternal perquè pugui continuar reemplaçant les funcions de l’esòfag i l’estómac.
  • L’Hospital Universitari de Bellvitge coordina els serveis de cirurgia general, cardíaca i plàstica per tal de realitzar aquest tipus d’intervenció extraordinària que requereix un equip multidisciplinari.
  • L’operació ha estat un èxit i el pacient no haurà de seguir cap tipus de tractament.

Un equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha operat un pacient amb carcinoma de còlon, el qual havia estat implantat l’any 1995 com a substitutiu de l’esòfag i l’estómac. La intervenció feta a mida per aquest tipus de cas és la primera realitzada a Espanya amb aquestes característiques i té només set antecedents similars recollits a la literatura científica internacional.

“Ha estat un repte tècnic molt important fer la resecció d’un càncer sorgit en una coloplàstia, ja que aquesta no és una cirurgia establerta i no hi ha un protocol previ a seguir. És molt poc probable trobar un cas amb aquestes característiques, així que quan se’ns va presentar, es va haver d’actuar amb diligència i amb la valoració dels diferents serveis quirúrgics que hi estaven implicats”, explica el Dr. Leandre Farran, cap de secció del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Així, l’hospital va haver de coordinar el Servei de Cirurgia General i Digestiva, el de Cirurgia Cardíaca i el de Cirurgia Plàstica, per tal de tractar aquest cas extraordinari.

A partir d’un abordatge transesternal, l’equip mèdic va procedir a ressecar el còlon afectat per càncer que estava reproduint les funcions de l’esòfag i l’estómac després que el pacient s’hagués sotmès dinou anys enrere a una gastrectomia total a causa d’una hemorràgia digestiva alta. Un cop feta la resecció del còlon del mediastí anterior, es va aïllar una nansa d’intestí prim, seccionant els vasos jejunals i anastomosant-los als vasos de l’artèria mamària interna per poder apujar el segment de jejú al coll.

La dissecció i posterior extracció del còlon van ser realitzades per l’equip de cirurgia general i digestiva. Per aconseguir-ho, l’equip de cirurgia cardíaca va fer un abordatge transesternal, és a dir, a través de l’estèrnum i passant molt a prop del cor, per a més tard deixar els especialistes en cirurgia general i digestiva conjuntament amb els cirurgians plàstics que fessin la dissecció de la nansa del budell prim i la posterior anastomosi microvascular a l’artèria mamària interna. “Una intervenció de màxima complexitat que només és possible portar a terme si es disposa d’aquests tres serveis amb una destacada experiència i que, a més, són referents a Catalunya”, afirma el Dr. Farran.

L’operació, que va tenir lloc el 31 de març, va ser un èxit i l’única complicació sorgida al cap de deu dies va ser una petita infecció de la ferida cervical que es va curar passats tres dies. El passat 22 d’abril, el pacient va ser donat d’alta i no ha de seguir cap tipus de tractament, excepte la possibilitat d’haver de fer quimioteràpia segons el que indiqui el resultat definitiu procedent de les biòpsies.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email