A partir d’un estudi multicèntric liderat per la Dra. Raquel Moure i dirigit pel Dr. Fernando Alcaide, del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, s’ha desenvolupat

Es desenvolupa un mètode molecular diagnòstic de tuberculosis resistent a l’etambutol que incorpora una nova diana genètica

un mètode molecular diagnòstic de resistència a l’etambutol (microarray de DNA) enMycobacterium tuberculosis, que incorpora una nova diana genètica (codó 406 del gen embB), no contemplat en els mètodes comercials disponibles en l’actualitat.

El treball “Characterization of the embB gene in Mycobacterium tuberculosis isolates from Barcelona and rapid detection of main mutations related to ethambutol resistance using a low-density DNA array” (publicat al Journal of Antimicrobial Chemotherapy) tenia per objectiu caracteritzar molecularment la resistència a l’etambutol en l’àrea de Barcelona, fàrmac emprat en la teràpia antituberculosa estàndard. En aquest estudi es va determinar que un 77,4% de les soques de Mycobacterium tuberculosis resistents a l’etambutol d’aquesta àrea presenten mutacions al gen embB, sent les substitucions en el codó 306 les més freqüents (53,7%). El treball també conclou que el codó genètic 406 és molt rellevant en la resistència a l’etambutol en aquesta àrea, ja que va mutar en un 26,8% de les soques amb substitucions nucleotídiques a embB. A més, es va observar que les mutacions en aquest codó estaven més relacionades amb uns nivells elevats de resistència fenotípica a aquest fàrmac i també amb la multirresistència (definida com resistència a isoniazida i rifampicina, els dos fàrmacs antituberculosos més importants).

El microarray de DNA, desenvolupat en base a aquests resultats, ha estat capaç de detectar, en només 24 hores, les principals mutacions en embB amb un 100% de sensibilitat i especificitat, i amb un cost econòmic més baix que el d’altres sistemes disponibles al mercat.

Podeu veure l’abstract de l’article clicant aquí.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email