- Què trobem darrere l’acrònim VxL?

Doncs un programa que pretén que les persones que estan aprenent a parlar català o que no comptem amb un entorn per practicar-lo puguin tenir un espai per fer-ho amb una altra persona, un voluntari, que cedeix part del seu temps per fer conversa en català amb ells.

- No es tracta d’una iniciativa nova…

La Direcció General de Política Lingüística va posar en marxa el programa Voluntariat per la llengua (VxL), gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ara fa 15 anys. Des de llavors, s’han creat, aproximadament, 115.000 parelles lingüístiques.

- Com valoreu aquesta xifra de parelles assolides?

Es pot parlar d’un model d’èxit molt clar. Les valoracions que recollim periòdicament tant d’aprenents com de voluntaris són molt positives i destaquen força l’enriquiment que per a ells ha suposat el contacte interpersonal, i no únicament pel fet de parlar en català. De fet, de moltes parelles lingüístiques han sorgit veritables amistats duradores. També s’ha donat el cas d’aprenents que després han estat voluntaris o parelles que han allargat la seva relació de conversa més enllà de les 30 hores previstes inicialment.

- Destaqueu també altres avantatges que comporta participar en el VxL…

Cadascun dels participants rep un carnet de voluntari o aprenent que els permet obtenir avantatges en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya , com ara descomptes a museus i teatres, el Palau de la Música, la Biblioteca de Catalunya… També tenen descomptes a la xarxa d’albergs de Catalunya, entre d’altres.

Cèlia Nomen, dinamitzadora del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Hospitalet de Llobregat

- Per què l’Hospital de Bellvitge pot ser un espai idoni per a la creació de parelles lingüístiques?

L’Hospital de Bellvitge és un lloc on treballa molta gent, que, a més, passa moltes hores en equips o grups en els quals la conversa és part habitual del ritme de treball. Pensem en un exemple que és fàcil que es produeixi: dos companys/es de servei, un català i un altre que pot haver arribat de qualsevol punt de l’Estat per fer-hi la residència o per treballar-hi com a especialista. Es posen d’acord, s’apunten com a parella lingüística i aprofiten guàrdies, esmorzars o dinars a la cafeteria per xerrar en català, més o menys, 1 hora setmanal, que poden fer en més d’una tongada.

- El cert és que hi ha molts incentius per participar…

Estic segura que tots els que hi participeu sortireu molts satisfets de l’experiència. Deixa’m dir també que per inscriure-us-hi només cal omplir la butlleta d’inscripció que trobareu a diferents punts de l’hospital i dipositar-la a les petites urnes de cartró que hi ha en aquests mateixos punts. Després ja em posaré en contacte amb vosaltres. Si teniu qualsevol dubte, me’l podeu fer arribar per correu electrònic (vxl.lhospitalet@cpnl.cat) o bé per telèfon (93 440 65 70).

23 de març

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email