Aquesta síndrome, relacionada amb la fòbia social, està molt insuficientment tractada tot i que es pot resoldre quirúrgicament

El passat divendres 20 de juny va tenir lloc a Barcelona el Simposi sobre Tractament Mèdic Quirúrgic del Blushing. Aquest Simposi, en el qual es van debatre les últimes novetats sobre el tema, va ser la 4ª Jornada del Grup cooperatiu sobre cirurgia endoscòpica del simpàtic toràcic de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).

El simposi va ser organitzat pel Dr. Joan Moya, cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i coordinat pel Dr. Marco Antonio Callejas, del Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Clínic i Universitari de Barcelona.

L’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Clínic i Universitari de Barcelona són referents en cirurgia endoscòpica del simpàtic toràcic, amb més de 700 i de 600 operacions realitzades respectivament des de mitjans dels anys noranta.

El blushing consisteix en la tendència patològica a ruboritzar-se en presència d’altres. El fenomen es repeteix moltes vegades cada dia sense motiu conscient, i això produeix un temor obsessiu, angoixant i constant a tornar a envermellir, cosa que facilita encara més el rubor. L’únic tractament segur i efectiu és el quirúrgic.

Fins ara aquesta síndrome no havia estat mai abordada de forma conjunta pels diferents especialistes implicats. Per primera vegada a Espanya, una jornada monogràfica ha reunit experts que han posat en comú els coneixements anatòmics, fisiopatològics, dermatològics, psicològics, farmacològics i quirúrgics relatius al problema.

Existeixen poques dades a nivell internacional sobre l’abast d’aquest problema, en part perquè és un fenomen que inclina el pacient a la incomunicació i a l’aïllament social (fòbia social) i poques vegades acudeix al metge.

La intervenció que permet resoldre-ho és la cirurgia endoscòpica del simpàtic toràcic, una operació que té una eficàcia del 94 %. És la mateixa cirurgia que permet curar la hiperhidrosi (sudoració excessiva).

L’operació consisteix a desconnectar els ganglis del sistema nerviós simpàtic que controlen la sudoració i l’envermelliment. Es fa una petita incisió en una aixella per introduir-hi l’endoscop i, un cop localitzat el segon gangli simpàtic toràcic, es procedeix a eliminar-lo. A continuació es fa el mateix a l’altre costat des de l’altra aixella.

Aquest procediment es pot fer en règim de cirurgia major ambulatòria o bé amb un ingrés de curta estada (17 hores). La gran majoria d’aquestes operacions s’han fet fins ara per hiperhidrosi i només unes poques desenes exclusivament per blushing.

Hospital de Bellvitge :: eHUB :: Cirurgia Toràcica de l'HUB i l'Hospital Clínic

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email