Els nous avenços en oftalmologia es centren en la cirurgia conservadora de l’ull

Un dels tractaments més innovadors en l’àmbit de l’oftalmologia és la ressecció quirúrgica del melanoma d’úvea (tumor primari de l’ull), consistent en l’extirpació local de la zona tumoral per tal conservar la resta de l’ull i continuar mantenint la visió. “Es tracta d’una cirurgia complexa que es pot aplicar a tumors molt ben seleccionats on l’única alternativa seria l’enucleació”, explica el Dr. Josep Maria Caminal, doctor de l’Hospital Universitari de Bellvitge i especialista en aquesta tècnica. “L’Hospital Universitari de Bellvitge és l’únic centre de referència de l’Estat amb experiència en aquesta tècnica”, afegeix.

Les tècniques i tractaments dels tumors intraoculars i de les cataractes van ser els temes abordats durant el VII Simposi de Controvèrsies en Oftalmologia, que es va celebrar el divendres 15 de febrer a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Es tracta d’una reunió anual, organitzada pel Servei d’Oftalmologia del mateix hospital, en la qual es van debatre temes d’actualitat oftalmològica amb els principals experts de Catalunya i de la resta de l’Estat i convidats de l’estranger.

Una de les novetats destacades va ser el nou abordatge per tractar els malalts amb cataractes i distròfia endotelial de Fuchs. Aquesta malaltia consisteix en l’acumulació de líquid a la còrnia pel deteriorament progressiu de la capa més interna, que freqüentment acaba claudicant pel trauma que suposa la cirurgia de la cataracta. Fins fa poc, la distròfia de Fuchs severa només es podia tractar amb un trasplantament complet de còrnia i cirurgia de cataracta simultània. En els últims anys, però, s’ha desenvolupat el trasplantament selectiu de còrnia, que permet substituir únicament la part de la còrnia afectada, l’endoteli, que s’introdueix a l’interior de l’ull mitjançant una petita incisió similar a la de la cataracta.

“El trasplantament selectiu de còrnia presenta molts avantatges, ja que, en conservar part de la còrnia del pacient, millorem els resultats i aconseguim que tingui una recuperació més ràpida”, explica el Dr. Tomàs Martí, especialista en trasplantament de còrnia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, centre pioner en aquest tipus d’intervenció.

Un altre avenç que es debatrà és l’ús del làser com a alternativa a l’actual cirurgia de la cataracta. “Pel seu caràcter encara experimental i pel seu alt cost, és un sistema que encara no està present en la sanitat pública de casa nostra, on la cirurgia estàndard obté molt bons resultats. De tota manera, si es confirmen les expectatives, a mig termini el làser permetrà tractar les cataractes amb altíssima precisió i automatització de l’acte quirúrgic oferint millors resultats i menors temps de recuperació”, assegura el Dr. Josep Maria Caminal.

D’altra banda, el Dr. Jaume Català, de l’Hospital Sant Joan de Déu, va presentar els resultats de la quimioteràpia intraarterial, un tractament innovador per abordar el retinoblastoma, el tumor intraocular maligne més comú entre els nens. El tractament més habitual és una combinació de radioteràpia i de quimioteràpia sistèmica o general. Tot i això, recentment s’ha desenvolupat la quimioteràpia intraarterial, consistent en la introducció de l’agent quimioterapèutic a través de l’artèria oftàlmica, cosa que permet una actuació molt més selectiva i directa sobre el tumor, amb menys efectes secundaris. El retinoblastoma és una patologia sovint hereditària que afecta 1 de cada 15.000 nadons.

Els tumors de l’ull són una patologia poc freqüent que pot ser primària o bé secundària d’un procés cancerós en una altra part del cos. El tumor primari de l’ull més freqüent, i també un dels més malignes, és el melanoma d’úvea, que afecta aproximadament entre 7 i 8 de cada milió de persones. El tractament més habitual del melanoma d’úvea és la braquiteràpia, consistent en la col·locació d’una petita placa radioactiva sobre la zona tumoral durant uns dies. També són possibles altres tractaments en funció de la localització, dimensions, creixement i activitat del tumor. Quan no hi ha altres alternatives, la darrera opció és l’enucleació (extracció total de l’ull, substituït per una pròtesi).

Pel que fa a la cirurgia convencional de les cataractes, consistent en la supressió amb ultrasons del cristal·lí afectat i la seva substitució per una lent intraocular, és una tècnica habitual que produeix molts bons resultats i escasses complicacions. Tot i això, si aquesta intervenció està associada a d’altres patologies de l’ull, requereix un abordatge més especialitzat.

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge és un dels més destacats de l’Estat per la seva alta especialització. Realitza prop de 4.000 intervencions quirúrgiques i 23.000 visites a l’any. És centre referent estatal designat pel programa Centros, Servicios y Unidades de Referencia (CSUR) del Ministeri de Sanitat i el Consell Interterritorial de Salut per al tractament dels tumors intraoculars de l’adult, la descompressió orbitària en oftalmopatia tiroide, els tumors orbitaris i la reconstrucció de la superfície ocular complexa. La Unitat d’Oncologia Ocular ha tractat des del 1996 prop de 1.200 tumors, dels quals aproximadament 500 són melanomes d’úvea. Conjuntament amb la Unitat de Braquiteràpia del Servei de Radioteràpia de l’Institut Català d’Oncologia (Hospital Duran i Reynals), s’han realitzat aproximadament 360 braquiteràpies en pacients afectats de melanoma d’úvea.

Març 2013

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email