El tractament de la luxació d’espatlla recidivant incorpora l’empelt ossi mitjançant artroscòpia

La luxació recidivant d’espatlla, és a dir, la inestabilitat glenohumeral, és el moviment excessiu i anormal entre el cap de l’húmer i la cavitat glenoidea de l’escàpula. Aquest moviment és producte de gestos repetitius que tenen lloc durant l’activitat esportiva o laboral, en els quals els mecanismes estabilitzadors de l’articulació glenohumeral fallen. Entre el 50% i el 70% d’aquestes es presenten en pacients menors de 30 anys i més freqüentment en homes. En aquest sentit, la inestabilitat glenohumeral ha estat l’eix central de la segona edició del Curs d’Artroscòpia d’Espatlla (AHB-2013), que s’ha celebrat els dies 27 i 28 de juny de 2013, a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

“La principal causa del fracàs de la cirurgia artroscòpica en el tractament de la inestabilitat glenohumeral és la presència d’un defecte ossi en la cavitat glenohumeral de l’espatlla. Per aquest motiu, la restauració de la cavitat glenoidea mitjançant la incorporació d’empelt ossi amb artroscòpia permet tractar aquest defecte i la inestabilitat existent amb èxit”, explica el Dr. A. Hachem, especialista del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge. “El tractament conservador d’aquestes lesions és poc efectiu. En comparació, la cirurgia mínimament invasiva permet la reparació de les lesions anatòmiques existents d’una forma menys agressiva i més eficaç”, afegeix.

L’Hospital Universitari de Bellvitge és el primer hospital de l’Estat on es realitza la reconstrucció del defecte ossi de la cavitat glenoidea amb empelt de cresta ilíaca autòleg, és a dir, del mateix pacient, completament per cirurgia artroscòpica. “La cirurgia artroscòpica, en ser mínimament invasiva, permet una disminució del dany dels teixits, minimitzar el dolor, menors cicatrius, ja que hi ha mínimes incisions, i una àgil recuperació que permet una reincorporació a les activitats de la vida diària laboral i esportiva més ràpida. Així mateix, aquesta tècnica també redueix l’estada hospitalària dels pacients”, assegura el Dr. A. Hachem.

D’altra banda, també cal destacar que la utilització d’implants biodegradables en el tractament d’aquest tipus de luxacions d’espatlla també presenta l’avantatge d’evitar la posterior retirada del material d’osteosíntesi emprat en la cirurgia oberta, com ara plaques, claus o cargols. “Fins ara, la inestabilitat amb defecte ossi a la cavitat glenoidea era tractada amb cirurgia convencional, és a dir, amb cirurgia oberta. Això generava una recuperació més lenta i dolorosa pel pacient. La investigació i la incorporació d’aquest tipus d’avenços ens permeten millorar l’eficiència de l’assistència, ja que es redueix l’estada mitjana i, a la vegada, suposen una millora significativa en la qualitat de vida del pacient”, assegura el Dr. Frederic Portabella, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Una força indirecta és la causa més comuna dels esquinços, la subluxació o la dislocació d’espatlla. Tot i que qualsevol agressió sobre els ossos, lligaments, músculs o tendons de l’espatlla pot portar a la inestabilitat d’aquesta articulació.

Dintre de la programació de la segona edició del Curs d’Artroscòpia d’Espatlla de Barcelona (AHB), experts cirurgians nacionals i internacionals han posat en relleu les últimes novetats i els més destacats avenços relacionats amb la indicació de les diferents tècniques quirúrgiques en el tractament de la inestabilitat glenohumeral. Després de l’èxit del primer curs AHB, celebrat l’any 2011, aquesta segona edició ha constat novament d’una part teòrica en forma de cursos d’instrucció i taules rodones i ha comptat amb un nombre d’inscrits superior a la passada edició. D’altra banda, s’ha dut a terme una part pràctica que ha comptat amb la discussió de diferents casos clínics i amb la realització de 5 cirurgies, que han estat seguides en directe pels assistents al curs. El curs ha estat organitzat per l’Hospital Universitari de Bellvitge conjuntament amb el Consorci Sanitari de Terrassa, la Universitat de Barcelona i la Mútua Asepeyo. Així mateix, cal destacar el suport i la participació de les cases comercials que han ajudat a aconseguir l’èxit obtingut.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email