Des del passat mes de setembre, el Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge utilitza regularment, per primera vegada al món, un videojoc interactiu com a eina terapèutica complementària del tractament psicològic. Concretament, utilitza aquesta eina com a part del tractament de determinats trastorns de l’alimentació i de l’addicció patològica al joc.

Tot i que existien diversos precedents de videojocs (serious games) aplicats al tractament de conflictes emocionals i a algunes alteracions somàtiques, aquesta és la primera vegada que es dissenya un videojoc específicament perquè formi part del tractament psicològic habitual d’un trastorn i que, a més, interactua amb les emocions del pacient a través de biosensors.

El videojoc, anomenat Islands, ha estat desenvolupat entre els anys 2007 i 2010 pel Consorci Playmancer, format per científics i tècnics de sis països europeus. El projecte ha estat finançat per la Unió Europea (7è Programa Marc) i l’Instituto de Salud Carlos III, del Ministeri de Ciència i Innovació.

Els responsables clínics del projecte han estat el Dr. Fernando Fernández Aranda, cap de la Unitat de Trastorns de l’Alimentació de l’Hospital Universitari de Bellvitge, i la Dra. Susana Jiménez Murcia, cap de la Unitat de Joc Patològic d’aquest mateix Hospital.

Ambdós són també investigadors del grup de recerca de Psiquiatria i Salut Mental de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de la Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBERobn) de l’Instituto de Salud Carlos III.

Un cop completada, a mitjan de l’any passat, la fase de desenvolupament i validació, el videojoc s’ha començat a utilitzar regularment, des del mes de setembre, a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Tant els trastorns de l’alimentació com l’addicció al joc són manifestacions en què existeix un important contingut impulsiu. Així, el principal objectiu d’aquesta nova eina és que l’usuari aprengui a controlar els seus impulsos i a reaccionar amb autocontrol i serenitat davant de situacions d’estrès i frustració.

Un estudi preliminar de la seva funcionalitat ha demostrat, tal com els científics esperaven, que produeix una major reacció fisiològica i expressió emocional en pacients diagnosticats d’aquests trastorns. Tanmateix, per avaluar la seva eficàcia terapèutica caldrà un seguiment de més pacients i a més llarg termini.

Van assistir a la presentació d’aquesta nova eina terapèutica 18 mitjans de comunicació. La notícia ha aparegut almenys en 13 mitjans impresos, 5 ràdios, 7 televisions i 80 mitjans digitals, i més de 18 mitjans n’han donat cobertura durant els dies posteriors.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email