Un moment de la visita inaugural dels nous quiròfans

Un moment de la visita inaugural dels nous quiròfans

El conseller de Salut, Antoni Comín, acompanyat de l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la directora gerent de l’Institut Català de la Salut, Candela Calle, i el director del Servei Català de la Salut, David Elvira, entre d’altres personalitats, ha inaugurat avui els nous quiròfans de cirurgia major ambulatòria de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Comín i Marín han visitat tant els nous quiròfans com la resta de dependències associades del nou bloc quirúrgic. També s’han reunit amb els representants de la Direcció de l’Hospital, que els han explicat les avançades característiques de les noves instal·lacions, així com les millores en el circuit de gestió de pacients i en la informació als familiars.

Posteriorment, en els parlaments inaugurals, el conseller ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa dels nous quiròfans amb un estàndard tecnològic que no troba models superior a Europa, i que ha de servir per impulsar una nova manera de fer les coses. “També suposa un canvi en la relació amb els pacients i les seves famílies”, ha destacat Comín. I ha subratllat que amb les 10.000 intervencions anuals sense ingrés que es duran a terme, “Bellvitge és el gran hospital quirúrgic d’aquest país”. Vegeu les declaracions.

Per concloure, el conseller de Salut ha reafirmat el compromís del Govern perquè l’any 2019 comenci amb el nou bloc quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge funcionant íntegrament, amb tots els quiròfans en marxa.

La Dra. Montserrat Figuerola, gerent de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, ha destacat el gran esforç d’inversió i professional que ha suposat la posada en marxa dels nous quiròfans amb una tecnologia de darrera generació que ha de permetre assolir el principal objectiu del centre “orientar els serveis en funció de les necessitats dels nostres pacients, assolint alhora l’excel•lència en el desenvolupament dels nostres professionals”.

Un cop finalitzada aquesta visita, el conseller Comín s’ha reunit amb representants dels professionals de l’hospital.

Els 7 nous quiròfans de Cirurgia Major Ambulatòria (CMA) de l’Hospital Universitari de Bellvitge estan situats a la 3a planta de l’edifici tecnoquirúrgic. Compten amb tecnologia d’última generació que ha estat dissenyada amb la participació dels professionals i amb espais més amplis i confortables amb l’objectiu de donar un millor servei al pacient.

Amb la seva obertura, l’Hospital de Bellvitge aconseguirà reduir llistes d’espera de tant de Cirurgia Major Ambulatòria -ja que disposarà de més equipament per operar- com de la resta de procediments quirúrgics, ja que els quiròfans fins ara destinats a cirurgia ambulatòria podran acollir d’ara endavant un major nombre de cirurgies complexes.

Els nous quiròfans estan equipats amb torretes, ordinadors, càmeres i sistemes d’il·luminació d’última generació. El sistema Ultra High Definition (4K) proporciona una visibilitat quatre vegades superior als sistemes convencionals d’obtenció d’imatges Full HD. Tots els equips estan integrats i pengen del sostre per tal de minimitzar les possibilitats de contaminació i millorar l’ergonomia de l’àrea de treball. El seu disseny facilita una circulació sense entrebancs i la màxima flexibilitat organitzativa.

A més dels 7 quiròfans, el nou bloc també inclou un espai de preparació i recuperació del pacient abans i després de la cirurgia amb 14 lliteres i control d’infermeria, quatre zones de rentat, sala d’informes, sala de descans de personal, magatzems, vestidors, transfers d’entrada de pacients, zona administrativa, zona de producció d’audiovisuals, i sales de sessions i d’informació a familiars.

Les instal·lacions inclouen un sistema automatitzat de dispensació de pijames quirúrgics d’un sol ús. La sala de formació permet presenciar les intervencions quirúrgiques en directe, que també es poden retransmetre a la sala d’actes i les aules de l’hospital i a l’exterior a través de videoconferències i streaming. Els magatzems incorporen una aplicació informàtica logística per reposar i servir material fungible, així com custom-packs dissenyats específicament per a cada procediment quirúrgic.

Els nous espais s’han dissenyat sota criteris d’eficiència energètica, amb un sistema de control de climatització que ajusta els valors per a la renovació de l’aire, la temperatura i la sobrepressió a l’estat de cada quiròfan, ja sigui en servei o en espera, i amb un enllumenat de baix consum amb sistema d’encesa regulable. En total, tots aquests espais del bloc quirúrgic de CMA ocupen uns 3.000 m2.

L’Hospital Universitari de Bellvitge té previst realitzar unes 10.000 intervencions anuals de Cirurgia Major Ambulatòria; 6.000 en els 7 nous quiròfans inaugurats avui i 4.000 en els dos quiròfans d’oftalmologia oberts al mes de febrer, i que també estan equipats amb la tecnologia més moderna. La mitjana d’intervencions de CMA superarà les 250 intervencions setmanals, de les quals més de 100 d’oftalmologia.

A part de Cirurgia Major Ambulatòria convencional, als nous quiròfans ara inaugurats s’hi faran procediments terciaris innovadors com ara el tractament del càncer de mama utilitzant radioteràpia intraoperatòria dirigida amb INTRABEAM®. Amb aquest equip, la radiació s’aplica directament al llit tumoral, a teixit obert, en el moment de la inter¬venció quirúrgica, després d’extirpar el tumor. Aquesta tècnica presenta importants avantatges en efectivitat i precisió, i permet tractar amb gran exactitud la zona on hi ha més risc que el càncer es reprodueixi.

Circuit d’informació als familiars

D’altra banda, un programari especial desenvolupat per a aquest bloc quirúrgic permet visualitzar en temps real la ubicació dels pacients dins del bloc. Això permet identificar de manera segura el pacient durant tot el procés i estudiar i optimitzar l’ocupació real dels quiròfans.

A més, aquest programari ha permès establir un nou circuit d’informació virtual als familiars que farà que estiguin millor informats durant l’espera i disposin de més autonomia de moviment. El circuit inclou l’enviament de tres missatges de text al telèfon de contacte d’un familiar o acompanyant que informen, respectivament, del moment d’entrada al quiròfan, el moment de sortida cap a l’àrea de recuperació postanestèsica, i el moment en què el pacient passa a planta i l’habitació de destinació. Després del segon missatge de text, l’equip quirúrgic telefona els familiars per informar-los personalment dels resultats de la intervenció.

Primer pas del nou bloc quirúrgic

De manera coordinada amb aquesta obertura, també ha iniciat la seva activitat la nova central d’esterilització, situada a la planta -1 de l’edifici tecnoquirúrgic. Té una superfície total de 1.000 m2, dels quals inicialment són operatius 500 m2. Està comunicada directament amb els quiròfans mitjançant dos muntacàrregues d’ús exclusiu, i inclou un nou sistema de traçabilitat en què cada peça de l’instrumental disposa d’un marcatge específic que permet fer el seguiment de tot el seu recorregut.

Els 7 nous quiròfans de CMA i la nova central d’esterilització són el primer pas del nou bloc quirúrgic de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que tindrà un total de 31 quiròfans ubicats a la tercera planta de l’edifici tecnoquirúrgic, més els 2 quiròfans d’oftalmologia inaugurats recentment a l’edifici d’hospitalització (torre principal). En els propers mesos, es començarà a treballar per equipar 9 quiròfans del mòdul F del nou bloc quirúrgic, que estaran destinats a cirurgies d’alta complexitat, amb l’objectiu que puguin començar a funcionar l’estiu de 2018.

14 de juliol de 2017

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email