El Comitè Ètic d’Investigació Clínica de Bellvitge celebra una sessió per donar a conèixer la seva tasca

El Comitè Ètic d’Investigació Clínica (CEIC) de l’Hospital Universitari de Bellvitge va celebrar, el dia 11 de juny, una sessió extraordinària dirigida a tots aquells professionals interessats en la recerca biomèdica –investigadors clínics i bàsics– amb l’objecte de donar a conèixer la seva tasca i explorar noves vies de comunicació amb la comunitat científica. Aquest acte va servir com a comiat del Dr. Pedro Fernández Viladrich, especialista reconegut en malalties infeccioses, que n’ha estat el president durant els darrers dos anys, i de presentació del Dr. Francesc Esteve com a nou president del CEIC.

 El progrés científic genera, per una part, grans esperances en la societat i, per l’altra, una certa desconfiança. La història està plena d’exemples –molts d’ells no gaire llunyans en el temps– en els quals, en nom de la ciència, s’han vulnerat drets fonamentals de les persones.

Els primers comitès d’ètica de la investigació van aparèixer a mitjans del segle XX amb la missió de vetllar per la seguretat i els drets dels subjectes humans que participen en projectes de recerca biomèdica. El Comitè Ètic d’Investigació Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge es va acreditar l’any 1993 i, des de aleshores, s’ha convertit en un referent pels professionals sanitaris del mateix centre hospitalari, així com d’altres centres, com l’Hospital de Viladecans, l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’Hospitalet i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL).

El CEIC està format per 18 membres sanitaris i no sanitaris que avaluen els aspectes metodològics, ètics i legals de tots els projectes de recerca biomèdica que es volen dur a terme en els centres del seu àmbit. Durant l’any 2011, aquest comitè va avaluar un total de 489 propostes de projectes d’investigació.

Juny 2012

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email