• Des de 2009 s’ha detectat un notable increment de consultes de persones que van a treballar a l’estranger.
  • Fins ara s’havia mantingut el nombre de vacunes tot i que la durada dels viatges ha disminuït de 16 a 10 dies de mitjana.
  • Són necessaris un mínim de 10 dies per a que la prevenció de la malaltia infecciosa sigui efectiva.
  • La Unitat de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge disposa d’un lloc web que permet programar visites i ofereix informació sanitària i consells per al viatger. 

 

Barcelona, 3 de juliol de 2013 – Un viatge a l’estranger exigeix una acurada informació sanitària sobre el país de destinació, els possibles riscos i les precaucions que cal prendre per gaudir de les vacances amb total seguretat. Aquesta preparació pren vital importància quan es tracta d’un país considerat d’alt risc per a la salut, moment en què convé visitar una unitat especialitzada en medicina preventiva, on s’aconsella el viatger i se’l vacuna, si és necessari.

En els darrers anys el nombre de vacunes per als viatges d’estiu a indrets exòtics o tropicals s’havia mantingut estable a la Unitat de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, al voltant de 5.000 visites anuals des de 2009. Thailàndia (12,2%), India (10,7%) i Kenya amb el 9,5% del total de consultes efectuades el darrer any, continuen sent els més sol·licitats, països amb elevades taxes de malalties infeccioses contra les quals s’ha d’administrar un tractament preventiu. “El nombre de visites al nostre centre es mantenia estable durant els anys de la crisi, però és cert que les persones cada cop viatgen menys dies. S’ha passat d’una mitjana de 16 dies l’any 2009, a poc més de 10 dies l’últim any”, assegura el Dr. Josep Maria Ramon, cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Però sembla que aquestes dades estan canviant, ja que en el dos primers mesos de la temporada alta de 2013 la unitat de l’hospital ha detectat una disminució del 15% en el còmput de persones assistides.

Un dels fets més destacables en l’atenció dels darrers anys ha estat el notable increment de les consultes de persones que van a treballar a l’estranger. L’any 2009 tant sols el 0,9% de les consultes eren per aquest motiu, dada que en el darrer any (de maig de 2012 a maig de 2013) ha augmentat fins arribar al 2,5% del total de les consultes. Els països més freqüents són Nigèria, Angola, Brasil i la Xina.

La selecció de vacunes per a un viatge determinat dependrà de la situació sanitària del país que es visita i de les malalties endèmiques que l’afecten, així com de les característiques concretes d’aquest. “No té els mateixos riscos un viatge d’aventura que un organitzat, ni tampoc un a una zona rural que a una urbana. També es té en compte la durada i la situació general de salut del propi viatger”, explica el Dr. Ramon. En l’actualitat, l’obligació de vacunar-se per a poder entrar en alguns països ha quedat limitada a la febre groga, però hi ha altres vacunes preventives davant els riscos de patir diferents malalties. És important fer la consulta al metge amb un temps d’antelació mínim de deu dies abans d’iniciar el viatge perquè aquestes facin efecte.

A més, els riscos sanitaris vinculats als viatges augmenten en certs grups de persones, tals com nadons i nens petits, dones embarassades, persones grans, discapacitats físics, immunodeprimits i persones amb problemes mèdics previs. “No només és important vacunar-se, sinó preparar una farmaciola amb materials de curació i repel·lents antisèptics, així com la medicació adient si la persona pateix una malaltia crònica”, adverteix el Dr. Ramon.

La Unitat de Medicina Preventiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge disposa d’un lloc web amb informació sanitària per a qualsevol viatger. Així, en el portal es dóna informació sobre mesures preventives generals per a viatges internacionals, explicació sobre les vacunes més habituals, consells sobre què portar a la farmaciola i la possibilitat de programar una consulta. Lloc web: www.bellvitgetravel.com

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email