Al voltant de 100 persones d’arreu de Catalunya van assistir, el dissabte 7 de maig, a la celebració del Dia Mundial de les Malalties Inflamatòries Intestinals (MII), en un acte celebrat a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Les MII (malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa) afecten a prop de 30.000 persones a Catalunya i en aquest dia tan especial es va voler donar visibilitat a aquestes malalties i conscienciar a la societat de les necessitats de les persones que les pateixen. Com a continuació dels lemes triats en anys anteriors, i englobats en la idea “volem millorar la qualitat de vida dels pacients de MII”, aquest any el lema ha estat “ni ens n’oblidem, ni en vivim pendents”.

El president de l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU), Enric Bosch Gimeno, va afirmar que amb iniciatives com aquesta “la prioritat és normalitzar la vida del pacient. Cal donar suport moral amb la finalitat de què aquests no se sentin malalts i hem de demostrar que les limitacions les posa un mateix”.

La celebració va amb una demostració de dansa del ventre per Yasmina Larts i un taller de ioga per Eva Arbonés. Tanit Tubau, pacient de Crohn, va parlar del seu llibre “A veces puta y otras maravillosa” i en va firmar alguns exemplars.

A continuació va començar l’acte institucional amb David Elvira, secretari d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut; Montserrat Figuerola, gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a l’Àrea Metropolitana Sud; Jesús Husillos, regidor de Benestar Social de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat; Jordi Guardiola, cap de la Unitat de MII de l’Hospital Universitari de Bellvitge; Enric Bosch, president de l’ACCU Catalunya; Marta Piqueras, coordinadora GETECCU-ACCU Catalunya i Maria Esteve, presidenta de la Societat Catalana de Digestologia.

Entre altres coses, es va parlar del projecte ‘No puc esperar!’, una idea pensada per facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar un lavabo urgentment per un problema mèdic. Jesús Husillos va fer pública l’adhesió de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat al projecte. Així doncs, es preveu que a principis de juny es comencin a lliurar unes targetes gratuïtes i numerades als pacients des de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Finalment, la sala d’actes va acollir dues intervencions de professionals sobre les MII. El Dr. Francesc Casellas, de la Unitat d’atenció Crohn –colitis (UACC) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va presentar el “Programa de pacient expert en MII a Catalunya, ens pot ajudar?”. El Dr. Francisco Rodríguez- Moranta, de la Unitat de MII de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va presentar “Barreres pel maneig i control de la MII, ens pot ajudar un telèfon?”

La celebració va estar organitzada, de forma conjunta i per tercer any consecutiu, per l’ACCU Catalunya (Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya), el GETECCU (Grupo Español de Trabajo en Enfermedad de Crohn y Colitis Ulcerosa) i la Societat Catalana de Digestologia, amb el suport del Consell Consultiu de Pacients del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Des de l’ACCU Catalunya, han valorat l’esdeveniment de manera molt positiva i han volgut subratllar que encara que es tracti d’una malaltia crònica, es pot viure normalment. El que s’intenta és “que ningú quedi limitat”, explicava el president de l’associació.

Acollint aquest acte, l’Hospital Universitari de Bellvitge va voler mostrar el seu compromís amb la lluita contra les MII i donar suport a les persones que les pateixen per millorar la seva qualitat de vida.

 

La Unitat de MII de L’Hospital de Bellvitge

La unitat funcional de MII de l’Hospital Universitari de Bellvitge ofereix una assistència de màxima qualitat amb professionals experts que cobreixen tots els aspectes de la malaltia. Compta amb consultes externes monogràfiques de MII, consultes externes quirúrgiques, consulta externa d’infermeria especialitzada, consulta telefònica i telemàtica, hospital de dia, endoscòpia digestiva diagnòstica, terapèutica, cromoendoscòpia i càpsula endoscòpica especialitzada en MII, cirurgia especialitzada, especialistes de referència en diferents camps (reumatologia, dermatologia, nutrició i dietètica, oftalmologia, radiologia i anatomia patològica), un grup investigador i una unitat d’assaigs clínics.

Programa del Dia Mundial de les Malalties Inflamatòries Intestinals

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email