Implantació d'un cor mecànic a l'Hospital de Bellvitge

Implantació d'un cor mecànic a l'Hospital de Bellvitge

​Del 15 al 17 de febrer, té lloc a l’Hotel NH Collection Barcelona Tower de l’Hospitalet el VII Curs Internacional d’Assistència Circulatòria Mecànica i noves tecnologies en la insuficiència cardíaca avançada, organitzat pels serveis de Cardiologia i Cirurgia Cardíaca de l’Àrea de Malalties del Cor de l’HUB.

El curs analitzarà els darrers avenços en aquesta disciplina, en la qual el nostre hospital és un centre punter. Els millors experts nacionals i internacionals en aquest camp se citaran al curs per afavorir el debat de casos clínics i presentar les darreres novetats en la implantació i maneig d’aquests dispositius.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha superat durant el 2017 el seu rècord d’implantació d’assistències ventriculars de llarga durada (cors mecànics), amb la col·locació de 8 dispositius d’aquestes característiques. Aquesta xifra, que no s’havia aconseguit mai abans, el situa com el centre de l’Estat espanyol amb més activitat en aquest àmbit: dels 15 cors mecànics que es van implantar l’any passat arreu de l’Estat, 8 els va posar Bellvitge.

L’ús d’assistències ventriculars de llarga durada està experimentant un auge en els darrers anys arreu del món pels bons resultats d’aquests dispositius i per la manca de suficients donants de cor per a trasplantaments.

L’única opció per a pacients que no poden ser trasplantats

Les assistències ventriculars o cors mecànics són sofisticades bombes col·locades a la cavitat toràcica del pacient que porten la sang del ventricle esquerre del cor a l’artèria aorta. L’aparell es connecta mitjançant un cable que passa per sota de la pell amb unes bateries externes i un monitor que el malalt ha de portar sempre a sobre per controlar que tot vagi bé. Es pot implantar de forma temporal, a pacients que esperen un trasplantament de cor, o de forma definitiva, a persones per a les quals el trasplantament està contraindicat, i que no tindrien cap expectativa de vida sense l’existència d’aquest dispositiu. Bellvitge ha col·locat 6 dispositius com a pont per a un trasplantament i 2 com a teràpia definitiva el 2017.

“Les assistències que s’implanten de manera temporal permeten que el pacient que està en llista per ser trasplantat de cor pugui esperar en bones condicions a casa seva –explica el doctor José González Costello, cardiòleg de l’Hospital de Bellvitge–. En aquelles persones que no poden ser candidates a un trasplantament, un cor mecànic és la diferència entre la vida i la mort”.

“Tecnològicament, hi ha hagut una gran millora amb sistemes cada cop més durables i amb molt poques complicacions clíniques, el que els farà competir probablement amb el trasplantament en un futur no molt llunyà”, assegura el doctor Albert Miralles Cassina, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge.

L’Àrea del Cor de l’Hospital de Bellvitge ha estat pionera i impulsora des de fa anys de l’ús de dispositius mecànics d’assistència ventricular. És centre referent en trasplantaments i assistències ventriculars mecàniques per a una població de 2,5 milions de persones i està acreditat com a centre assistencial d’excel·lència per la Societat Espanyola de Cardiologia i com a centre internacional de referència per a la formació i l’entrenament d’especialistes en la matèria.

15 de febrer de 2018

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email