El 3 novembre, s’ha inaugurat, a l’espai de Bellvitge Art de Consultes Externes, l’exposició de fotografia Hijos del sol y el viento, de Paco Delgado, tècnic en Medicina Nuclear de l’HUB i Flaviano de Pablo, fotògraf de l’Àrea de Comunicació i Audiovisuals de l’HUB.

Des de fa 35 anys, després de la trista sortida d’Espanya del Sàhara sense realitzar el referèndum d’autodeterminació, i davant de l’ocupació del Sàhara Occidental per part del Marroc, molts sahrauís es van refugiar a Tinduf.

Bellvitge Art acull l’exposició Hijos del sol y el viento

La hammada de Tinduf és un dels llocs més inhòspits del desert del Sàhara. Sotmesos a calors de més de 45º a l’estiu, hiverns amb nits gèlides, vents secs carregats de sorra i pols, sense aigua ni terra fèrtil on es pugui sembrar res, han hagut de construir-se un refugi amb la poca ajuda que se’ls ha ofert, separats de les seves famílies i de la seva terra per un mur militar de 2.400 km. Malgrat la duresa d’aquesta situació, han sabut organitzar-se per sobreviure amb l’esperança de tornar a la seva terra.

Podeu veure el catàleg de l’exposició clicant aquí.
Paco Delgado i Flaviano de Pablo, que han conviscut amb els sahrauís en moments i situacions diferents, han volgut compartir aquest espai per recordar aquest poble que lluita pels seus drets més fonamentals.

Paco Delgado col·labora, des de fa anys, amb l’Associació Catalana d’ajut al Poble Sahrauí, en projectes com ara Vacances en Pau, d’acollida d’infants durant els mesos de juliol i l’agost; Tarbies, per facilitar una ració mínima d’aliment als petits que es troben a les escoles bressol dels campaments; projectes d’acollida de persones amb malalties per tal que puguin fer el seu tractament a Espanya, així com en la defensa del drets humans i divulgació de la situació d’aquest poble.

Flaviano de Pablo ha col·laborat amb Medicusmundi Catalunya com a fotògraf, en diverses ocasions, a Espanya, Moçambic i el Sàhara. Ha viatjat als campaments de refugiats de Tinduf per documentar l’activitat del laboratori de producció de medicaments essencials que Medicusmundi Catalunya, amb el Ministeri de Salut de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), té en marxa des de fa 12 anys.

Novembre 2011

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email