Jornada del Pla de Salut

Jornada del Pla de Salut

Divendres 27 de novembre el món sanitari català es va citar a Sitges en el marc de la 5a jornada Pla de Salut. El director gerent de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, el Dr. Andreu, i bona part dels equips directius de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital de Viladecans i la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent van ser presents en una sessió en què es va fer balanç sobre el Pla de Salut 2011-2015 i es van presentar les línies mestres del Pla de Salut 2016-2020.

La jornada també va servir per conèixer de primera mà els 1.300 pòsters elaborats per professionals sanitaris; entre els quals s’inclouen els presentats per la Gerència Territorial Metropolitana Sud:28 pòsters amb participació de professionals de l’Hospital Universitari de Bellvitge (1 dels quals, finalista), i desenes de pòsters amb participació de professionals d’Atenció Primària Costa de Ponent (19 dels quals, finalistes) i de l’Hospital de Viladecans (1 dels quals, finalista).

La 5ena jornada del Pla de Salut, que va reunir més de 2.000 persones, va comptar amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, i del conseller de Salut, Boi Ruiz. Abans dels seus respectius parlaments, tant Mas com Ruiz van participar d’un reconeixement al Dr. Xavier Trias amb motiu del 25è aniversari de la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC).
El balanç

Quant al balanç dels darrers 4 anys, va quedar clar que Catalunya ha aconseguit millorar un dels indicadors més rellevants per valorar el grau de salut de la ciutadania: l’esperança de vida en bona salut.L’evolució d’aquest indicador, que explica el nombre d’anys que una persona pot esperar viure amb bones condicions de salut, ha fet que, de mitjana, els catalans visquin ara 3,9 anys més amb bona salut que no pas fa uns anys.
A banda de l’augment de l’esperança de vida en bona salut, els últims anys també s’ha incrementat l’indicador global d’esperança de vida i ha disminuït la mortalitat: en el primer dels casos, s’ha passat d’una mitjana de 82,3 anys al 2010 fins als 83,2 anys del 2013; pel que fa a la mortalitat, s’ha reduït un 8,5% entre 2010 i 2013, gràcies a múltiples factors com el descens de les malalties cardiovasculars, per exemple.
En total, dels 27 objectius generals de salut i de disminució de risc establerts en el Pla de Salut 2011-2015 (alguns per a l’horitzó 2015 i altres per a l’horitzó 2020) un total de 21 evolucionen favorablement i es preveu que s’assoleixin amb major o menor ritme.  Entre els avenços que es preveu assolir a bon ritme hi ha, per exemple, el reduir en un 20% la taxa de mortalitat per malalties de l’aparell circulatori i un 10% la de càncer.

La nova proposta

En relació a la nova proposta de Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, com a evolució del pla vigent, es va anunciar que incorporarà noves línies estratègiques d’intervenció per respondre millor a les necessitats de salut de la població. Aquestes són les noves línies:
  • Es prioritzarà l’abordatge del càncer i d’altres malalties, com ara les vascularsrespiratòries,neurodegenerativestransmissibles.
  • S’insistirà en els problemes de salut mental i en el foment d’estils de vida saludables.
  • Es continuaran i s’intensificaran les accions conjuntes socials i sanitàries per donar una millor resposta a les necessitats de les persones, entre elles els malalts crònics, a través, per exemple, del Pla Interdepartamental d’Atenció Social i Sanitària (PIASS).
  • S’enfortirà la recerca i la innovació incorporant-les a la pràctica assistencial, posant en marxa línies de recerca clínica, epidemiològica i de serveis.

Desembre de 2015

Més Notícies | Más Noticias | More news

Comments are closed.

Home | eHub | Email