Avantatges clínics i econòmics en la combinació de l’ecoendoscòpia digestiva i la colangiografia retrògrada endoscòpica en patologia biliopancreàtica

El Dr. Joan B. Gornals Soler, metge adjunt de la Unitat d’Endoscòpia del Servei d’Aparell Digestiu, ha llegit la seva tesi “Introducció de l’ecoendoscòpia intervencionista i terapèutica en un hospital universitari. Combinació amb la colangiografia retrògrada endoscòpica en patologia biliopancreàtica: aspectes clínics i econòmics”, en què sosté que la combinació de l’endoscòpia digestiva (USE) i la colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) en pacients afectats de patologia biliopancreàtica presenta avantatges clínics i econòmics, atribuïbles als fets que requereix menys recursos de personal, té una durada inferior, disminueix l’estada hospitalària i es pot beneficiar del potencial terapèutic de la USE en casos de CPRE no possibles.

La tesi, que ha estat dirigida pel Dr. Xavier Corbella, cap de secció del Servei de Medicina Interna, i pel Dr. José Castellote, de la Unitat d’Hepatologia del Servei d’Aparell Digestiu, ha obtingut una qualificació d’excel·lent cum laude per unanimitat.

En un segon estudi, la tesi també aporta nova informació sobre la utilitat i el paper de l’ecoendoscòpia digestiva (USE) i la punció amb agulla fina guiada per USE en l’estudi diagnòstic i confirmació citològica dels tumors neuroendocrins, sobre la qual conclou que presenta una elevada sensibilitat i valor predictiu positiu.

En el tercer estudi integrat a la tesi, s’ha avaluat la utilitat d’una nova pròtesi per realitzar drenatge intern (transmural) entre les col·leccions intraabdominals i el tub digestiu, en una experiència clínica pionera i comparada amb els drenatges previs que empren pròtesis plàstiques convencionals. L’estudi demostra que el nou stent és tècnicament factible, més ràpid i no està associat a més complicacions que en les pròtesis estàndards.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email