Aquest estiu, protegeix la teva pell

Amb l’arribada de l’estiu, augmenten les activitats a l’aire lliure i l’exposició solar. El sol té efectes positius quan es pren amb precaució, però pot comportar efectes negatius si es produeix una exposició inadequada.

La llum solar aporta vitamina D al cos que ajuda a enfortir els ossos i té efectes beneficiosos en estats depressius i en l’estat d’ànim en general. En canvi, si es produeix una sobreexposició, es poden patir efectes nocius com són el fotoenvelliment o d’altres més greus com els melanomes o carcinomes.

Per aquest motiu, s’ha de tenir especial cura en la manera de prendre el sol i fer-ho sense abusar-ne. La millor fórmula és començar amb un temps curt d’exposició i anar-lo augmentant progressivament. El Dr. Xavier Bordas, cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ens explica un seguit de precaucions imprescindibles per gaudir de l’estiu sense perjudicar la nostra pell. Consells per no patir els efectes nocius del sol a llarg termini, ja que com el doctor diu “la pell recorda totes aquelles cremades que ha patit en el passat”.

  • El grau de prevenció en l’exposició solar varia segons el fototipus de la persona: les persones amb pells més blanques han d’anar més amb compte que aquelles morenes, malgrat que ambdues han de tenir cura a l’hora de prendre el sol.
  • S’ha d’evitar l’exposició durant les hores en què la incidència de la radiació solar és més nociva. Aquest interval és des de les 13 h fins a les 16 h.
  • Els filtres solars s’han d’utilitzar de manera adient: independentment de l’índex de protecció de cada crema solar, aquesta s’ha d’estendre de manera uniforme per tot el cos 20 minuts abans de començar a prendre el sol i repetir l’aplicació cada cert temps, sobretot si ens mullem o suem molt.
  • Cal saber si tenim alguna malaltia cutània que pugui empitjorar amb el sol, com poden ser el lupus eritematós o la porfíria cutània tarda.
  • S’ha de tenir molta cura si estem prenent algun tipus de fàrmac que sigui fotosensible. Podem obtenir aquesta informació mirant el prospecte.
  • Els infants són un grup d’especial risc davant el sol: les cremades en la pell durant la infància són més perjudicials que a cap altra etapa de la vida.
  • Les cabines de bronzejat no serveixen com a preparatori per a l’estiu. Aquesta és una creença falsa, ja que aquests dispositius actuen igual i tenen els mateixos efectes negatius que el sol.