Adaptar la dieta a l’estiu ajuda a prevenir la deshidratació i el cop de calor en les persones grans

Amb l’augment de les temperatures, les persones grans tenen més risc de patir una hipertèrmia o cop de calor. La hipertèrmia es desencadena quan els mecanismes de regulació tèrmica de l’organisme no poden respondre a les altes temperatures, cosa que té greus repercussions que poden portar a un fracàs orgànic irreversible. “Els símptomes de la hipertèrmia són diversos i alguns inespecífics, com ara mal de cap, sensació de boca seca i pastosa, nàusees, vòmits, marejos, calfreds, desorientació, pell seca i envermellida i disminució de la resposta, fins a arribar a una possible pèrdua de consciència”, explica el Dr. Francesc Formiga, director del Programa de Geriatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

Per prevenir aquestes situacions, una de les recomanacions essencials és ingerir molts líquids. En aquest sentit, les persones grans a l’estiu han de seguir una dieta diferent de la que normalment segueixen durant el període tardor-hivern. “No es tracta de menjar menys a l’estiu, sinó de seguir una dieta que signifiqui la ingesta de menys calories i una major hidratació”, assegura el Dr. Formiga. Per aconseguir l’equilibri entre la quantitat de líquid que entra i el que surt de l’organisme cal beure entre 2 i 2,5 litres de líquid gradualment al llarg del dia, amb més freqüència al matí i la tarda que no al vespre i nit, per tal d’evitar la incontinència nocturna. En cas de despertar-se a la nit a l’estiu, es recomana prendre líquids. Així mateix, és aconsellable fer àpats lleugers i evitar l’exposició al sol, sobretot en les hores de més intensitat (de 12.00 a 16.00 hores) i quan la humitat relativa és superior al 60 per cent.

Cal recordar que la manca de set és enganyosa, per la qual cosa s’ha de consumir aigua, infusions o sucs de fruites encara que no es tingui la sensació de set, i evitar el consum de begudes alcohòliques encara que es tingui la sensació incorrecta que fan disminuir la set. “Quan la temperatura exterior és molt alta i les pèrdues de líquids no es reemplacen de forma adequada, es produeix una situació de deshidratació, la tensió arterial baixa, apareix sensació de debilitat i fins i tot rampes musculars”, indica el Dr. Jordi Monedero, director de l’Atenció Primària del Delta del Llobregat. “Si aquesta situació no es corregeix a temps es perd la capacitat de sudoració i la pell presenta un aspecte sec i enrogit, la temperatura corporal puja progressivament fins a xifres que superen els 40 graus, s’entra en hipertèrmia i, si aquest procés continua, es pot arribar a una situació de xoc en què hi ha una fallada dels diferents òrgans, convulsions i coma”, afegeix. Durant les onades de calor, la mortalitat pel cop de calor pot arribar a superar el 70% de tots els casos.

Tots aquests consells estan englobats en el Programa de Geriatria del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Aquest programa té com a objectiu millorar l’assistència a la gent gran amb pluripatologia. Està integrat per tot un seguit de recursos. Un d’ells és l’UFIS de Geriatria, que consta d’un equip de suport i consultor que intervé en l’atenció dels casos més complexos, imparteix formació i docència, i fa la connexió amb la resta de serveis comunitaris externs. Hi treballen conjuntament infermeres clíniques i metges, en estreta coordinació amb l’equip d’assis¬tents socials de l’hospital. La seva activitat assistencial ha augmentat contínuament des dels 200 pacients anuals que avaluava en els seus inicis fins a les més de 1.400 valoracions de malalts hospitalitzats i pacients que deriva en els darrers anys.

Així mateix, l’Hospital de dia del pacient crònic complex atén pacients de maneig difícil. “L’Hospital de Bellvitge ha estat pioner a Catalunya a realitzar avaluació geriàtrica integral en aquest tipus d’unitat, on l’objectiu és assolir diagnòstics, tractament i control de símptomes sense ingrés”, explica el Dr. Formiga. L’Hospital de dia també s’utilitza amb finalitat terapèutica per a pacients en els quals l’hospitalització convencional podria ser un motiu de davallada important.

Per últim, un altre recurs és la planta d’hospitalització de la gent gran (UGA) de l’hospital, que disposa de 14 llits i té una estructura específica arquitectònica, de mobiliari, de personal i de funcionament adaptada al pacient geriàtric. La metodologia és la de l’assistència multidisciplinària, amb valoració no només per part de metges i infermeres sinó també per part de l’assistent social i el fisioterapeuta des del primer moment, amb el concurs, així mateix, de dietistes, treballadors ocupacionals i altres professionals que es considerin necessaris.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email