L’Hospital Universitari de Bellvitge va acollir, el passat 29 de març, un acte de celebració dels 25 anys d’assistència i tractament de pacients infectats pel VIH a Catalunya, organitzat conjuntament per l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, i l’HUB.

Acte de celebració dels 25 anys d’assistència i tractament de pacients infectats pel VIH a Catalunya

Va inaugurar l’acte la Il·lma. Sra. Núria Marin, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, acompanyada del Dr. Antoni Plasència, director general de Salut Pública del Departament de Salut, el Dr. Jordi Ara, director de centre de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, el Dr. Albert Salazar, director mèdic de l’HUB, i el Dr. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Van intervenir-hi com a presentadors i moderadors el Dr. Josep M. Gatell, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic de Barcelona; el Dr. Bonaventura Clotet, cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i el Dr. Daniel Podzamczer, cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

Per veure un recull fotogràfic, cliqueu aquí.

Les ponències van anar a càrrec del Sr. Ferran Pujol, director d’Hispanosida, que va parlar sobre la història de la malaltia des de la perspectiva del pacient, i el Sr. Josep Corbella, periodista de La Vanguàrdia, que va parlar sobre l’epidèmia des del punt de vista dels mitjans de comunicació.

Finalment, el Dr. Julio Montaner, director del British Columbia Center for Excellence in HIV/AIDS (Vancouver) i expresident de la International AIDS Society, va impartir la conferència magistral titulada El tractament antiretroviral com a arma per reduir l’epidèmia, en què va exposar com la prevenció de la infecció continua sent un problema de primera magnitud a tot el món, inclosos els països occidentals, i com un diagnòstic i un tractament més precoços representarien un benefici fonamental no només per als pacients individuals, sinó per a l’evolució de l’epidèmia, ja que significaria un fre molt important a la transmissió del virus.

Tot i que els primers casos del que després s’anomenaria síndrome d’immunodeficiència adquirida daten de l’any 1981, no va ser fins al 1986 que es va produir l’esclat a gran escala de la pandèmia i que professionals assistencials es van començar a especialitzar en l’atenció a aquests malalts.

Al mateix temps, també es va posar en marxa l’esforç més important de la història per trobar una forma de prevenció i curació d’una malaltia. Així, l’any 1987 apareixia ja el primer fàrmac antiretroviral, i menys de deu anys després, el 1996, s’aconseguia convertir la infecció pel VIH en una malaltia crònica i amb una bona qualitat de vida per als malalts ben controlats, en el que pot ser considerat l’avenç mèdic més espectacular mai assolit contra una pandèmia.

Tot i això, el fet que el nombre de nous diagnòstics d’infecció es mantingui encara estable avui dia obliga a millorar l’extensió i eficàcia de les intervencions preventives, i cal continuar treballant també en la recerca d’una vacuna i de nous tractaments que puguin millorar i completar els actuals i amb menys efectes secundaris.

Notícies relacionades |Noticias relacionadas | Related news

Comments are closed.

Home | eHub | Email